Masakr jako v Buče? Generál popsal, proč k tomu mohlo dojít

20.04.2022 22:23

Začala druhá fáze ruské invaze na Ukrajině, započala bitvu o Donbas. „V těchto dnech nastává klíčový okamžik,“ uvedl v pořadu Prostor X generál Jiří Šedivý, podle nějž se ocitáme v poměrně významné zlomové fázi války. Poměr ruských a ukrajinských vojenských sil hodnotí zatím spíše jako vyrovnaný.

Masakr jako v Buče? Generál popsal, proč k tomu mohlo dojít
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

„Včera večer byla spuštěna druhá fáze války. Jsme v situaci, kdy se ta situace láme. Buď Rusové prorazí ukrajinskou obranu, a pokud se jim podaří dál postupovat do nitra, bylo by to pro Ukrajince už hodně složité. V těchto dnech je to skutečně klíčový okamžik,“ myslí si Šedivý.

Jak nyní hodnotí šance Ukrajiny na úspěch? „Ukrajina je ve výhodě, že má obranu připravenou, nemusí svá vojska vystavovat nebezpečí palby, nedělá manévry jako vojska útočící. Myslím si, že dnes je situace téměř 1:1,“ dodal.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

„Rusové mají převahu v těžkých zbraních, v letectvu a podobně, ale Ukrajinci armádu dozbrojují. Je to 50/50, ale vyšší váhu bych dal Rusům na tom hlavním směru, tedy z donbaské oblasti směrem do nitra Ukrajiny,“ predikuje generál.

Věnoval se kvalitě vojsk jako takových, kvalitě zbraní, morálce, vycvičenosti a přípravě velitelů. V tom jsou na tom podle něj bezesporu Ukrajinci lépe. „Je to zcela zřetelné, že Ukrajinci po stránce připravenosti, schopnosti se orientovat a přijímat rozhodnutí, to zvládají mnohem lépe než Rusové. Čili pokud se Rusům podaří Ukrajince překonat tím velkým počtem vojsk, mají určitou šanci. Ale pokud by se ten poměr snížil, byli by Ukrajinci schopni ruská vojska eliminovat,“ míní Šedivý.

„Rusové v okamžiku, kdy se rozhodli, že napadnou Ukrajinu, už prohráli,“ dodal bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR.

Ruská technická převaha nemusí být rozhodující. Ruská armáda se sice při vojenských přehlídkách prezentovala údajně nezničitelným obrněným transportérem T-14 Armata, šlo ale prý jen o pozlátko. Nejde prý o záměr nasadit supermoderní vozidla až v těchto dnech, které budou rozhodující, ale to, že výroba původně plánovaných 2000 kusů byla nad finanční možnosti i schopnosti výrobního závodu. „Dneska si myslím, že Rusové ještě pořád nemají vybavený víc než možná jeden prapor,“ odhaduje Šedivý.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
„Ruská armáda je jen nafouknutá bublina. Tahle poměrně špatná připravenost, špatný výcvik a špatné velení ve svém důsledku znamená, že ty jednotky jsou z morálního hlediska velmi nízko a špatně připravené. To jsou ty vraždy, kterých se potom dopouštějí vojáci, kteří se dostávají často do bezvýchodné situace. A protože jsou velitelé slabí, tak nejsou schopni tu agresi, někdy i beznaděj takových vojáků korigovat, a pak se začínají projevovat ty velmi násilnické metody, které končí případy jako v Buče a podobně,“ přibližuje generál Jiří Šedivý.

Rusko podle něj válčí „buransky“ a sotva se na tom něco změní. Změna v buranském způsobu nepřijde s novým velením v čele s generálem Aleksandrem Dvornikovem. Přistoupí k masivnímu bombardování a k nekompromisní likvidaci všeho bez ohledu na civilní obyvatelstvo.

Šedivý však vylučuje možnost, že by Rusko po Ukrajině zaútočilo na další státy. Generálové naštěstí uvažují na rozdíl od politiků racionálně, tedy jsou si vědomi, že potenciál států Severoatlantické aliance je tak obrovský, že by Rusové skutečně nemohli uspět. Za nepravděpodobné považuje také často obávané použití jaderných zbraní; tím by prý Rusko přišlo nejen o všechny spojence, ale pohřbilo by i svůj „čínský sňatek z rozumu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…