Masakr ve francouzském Nice. Terorista zabil minimálně 80 lidí

15.07.2016 6:04

Počet obětí útoku na pouliční oslavu státního svátku v Nice překročil 80 mrtvých. Mezi oběťmi je podle francouzské televize BFMTV deset dětí. Zraněných je několik desítek, mezi nimi i děti. Médiím to dnes řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, podle něhož je dalších 18 lidí kriticky zraněno. Útočník, u něhož se podle médií našly doklady patřící obyvateli Nice tuniského původu, najel do davu na rušné promenádě nákladním autem.

Masakr ve francouzském Nice. Terorista zabil minimálně 80 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce svíček před francouzskou ambasádou

„Jsme ve válce s teroristy, kteří nám chtějí ublížit za každou cenu,“ řekl Cazeneuve podle agentury Reuters. Zda byl útočník skutečně na vlastní pěst jednajícím Francouzem tuniského původu, jak tvrdí nejmenované policejní zdroje, odmítl ministr novinářům potvrdit. Francouzský deník Le Monde přišel s novou informací z vyšetřování, podle níž útočník nebyl francouzský občan tuniského původu, ale občan Tuniska.

Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhl prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce. Útočníkem byl podle policejního zdroje agentury AFP 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila. Vyšetřování nyní převzalo protiteroristické oddělení hlavní francouzské prokuratury.

K masakru došlo okolo 22:30 na rušné promenádě ve chvíli, kdy se lidé shromáždili, aby sledovali ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Auto najelo ve velké rychlosti do davu a podle prokuratury zabíjelo a zraňovalo lidi na úseku dlouhém téměř dva kilometry.

Podle šéfa místní samosprávy měl útočník v autě střelné zbraně a granáty a měl akci dobře připravenou. Než jej policie zlikvidovala, začal střílet do lidí. Podle některých zahraničních médií měl při přestřelce křičet „Allahu Akbar“.

V současné době je v ulicích Nice asi 500 policistů, kteří dohlíží na bezpečnost. Část promenády Promenade des Anglais, kde se útok stal, je nadále uzavřena. Do města dnes dopoledne zavítá také sám prezident Hollande. Rušeny jsou nejrůznější kulturní či sportovní akce, mimo jiné je možné, že dojde ke zrušení dnešní etapy Tour de France.

Úřady v Nice nyní vyzývají obyvatele, aby přišli darovat krev do nemocnic. Mohou tak pomoci zraněným, mezi nimiž je i řada dětí. Mnozí už podstoupili vážné operace. Podle deníku Nice Matin bylo v noci do nemocnice v Nice přijato 54 dětí. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nejsou mezi oběťmi ani zraněnými žádní Češi.

„Byla jsem v Paříži a tam je bezpečnost daleko lepší. V Nice jsem neviděla žádné ozbrojené vojáky, možná i proto bylo tolik mrtvých. Útoků už bylo docela hodně a mám strach. Moje kamarádky se včera vrátily v pořádku a říkaly, že tam byl chaos," popsala česká studentka Kristýna Diatková, která je v Nice na jazykovém pobytu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…