Masaryk pláče. Ať se Rakušan vrátí do Kolína. Peklo kolem „povinné solidarity“ v migraci

10.06.2023 12:26 | Analýza

Česko se ukázalo jako země, která dovede i něco jiného, než „reptat“. Tak zhodnotil Vít Rakušan (STAN) jednání ministrů vnitra EU v Lucemburku, kde se dohodl systém rozdělování migrantů v rámci Unie. Mnohé tím slovem zaskočil, stejně jako svým hlasováním. Rakušan návrh podpořil, na rozdíl od polského a maďarského ministra. „Ať se vrátí do Kolína,“ vzkazuje mu Andrej Babiš, který chce kvůli tomu hlasovat o nedůvěře vládě.

Masaryk pláče. Ať se Rakušan vrátí do Kolína. Peklo kolem „povinné solidarity“ v migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29712 lidí

Povinná solidarita. Termín, který mnohé překvapí, se stal podstatou dohody EU o reformě migrační politiky. Ta byla jednou z priorit švédského předsednictví. Česko podle informací z diplomatické komunity návrh podpořilo, na rozdíl od Polska a Maďarska.

Dohoda vznikla na bázi ministrů vnitra členských států EU. Nyní má být východiskem pro jednání s Evropským parlamentem.

Nejedná se o první pokus o prosazení pravidel pro rozdělování migrantů mezi členskými státy. Před sedmi lety plán na závazné přerozdělování migrantů podle kvót odmítly země Visegrádu.

Aktuální návrh bere přerozdělování jen jako jednu z možností, jak pomoci členským zemím, které už nápor migrantů nezvládají. Další možnosti je podpořit je finančně či jinou pomocí. Materiální, ale též lidskou.

Bruselský server Politico přibližuje náročné jednání, ve kterém prý dlouho a tvrdě vzdorovala Itálie, která nese největší nápor migrace. Hádala se zejména s Německem o seznam bezpečných zemí, kam lze migranty vypovídat.

„Premiérka Meloniová si musí uvědomit, že kromě svých tradičních přátel potřebuje i jiné spojence,“ vzkazoval nejmenovaný bruselský diplomat. Na poslední chvíli si italská vláda dojednala několik ústupků a souhlasila.

Švédské předsednictví je s dohodou spokojeno, oceňují ji i další členské státy.

Ministr vnitra Vít Rakušan tvrdí, že Česko má v dohodě dojednanou výjimku. „ČR bude na můj návrh z povinnosti přispívat nyní vyjmuta, a to s ohledem na velké množství uprchlíků z Ukrajiny, které jsme přijali. Až skončí režim dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky, bude ČR díky této dohodě příjemcem solidárního finančního příspěvku,“ vysvětloval na facebooku.

Dohodu jako celek považuje Vít Rakušan za vyvážený kompromis. Padla podle něj myšlenka povinných kvót, což je důležité, ale stejně důležité podle Rakušana je, že se Česko ukázalo jako země, která dovede i něco jiného, než „reptat“.

Tímto slovem nadzdvihl europoslance za ANO Ondřeje Knotka: „Takže podle ministra vnitra je prosazování českých zájmů "reptáním"? To snad ne!“ ohradil se. U Rakušanem vychvalované výjimky pochybuje, že se udrží dlouhodobě, zejména když dnes stoupá tlak na zřízení institutu „klimatického uprchlíka“, ti mají mít ještě liberálnější podmínky.

„Pokaždé, když jede zástupce této vlády do Bruselu, Masaryk pláče,“ uzavřel Ondřej Knotek.

Jeho kolega europoslanec Ivan David pro ParlamentníListy.cz shrnul postoj české vlády podobně skepticky: „Bojovali velice chabě, ostatně jsou to typičtí protektorátní úředníci. Dojednali odklad naší spoluúčasti na financování imigrace. To snad má být nějaké vítězství?“ klade otázku zástupce SPD.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský považuje výsledek za nutný kompromis, byť ani on s ním není úplně spokojen. „Jako celek je v dnešní době, kdy k nám proudí davy migrantů, příliš liberální. Troufám si tvrdit, že jsme si měli víc dupnout. Migraci musíme řešit především v zemích, ze kterých lidé odchází do Evropy. Na to jako EU musíme tlačit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zdechovský, který byl svým striktním postojem k migraci znám už při uprchlické vlně v roce 2015.

Na druhou stranu ale Zdechovský nepřehlíží ani pozitiva. Jednak definitivní odmítnutí kvót, ale také zrychlené navracení lidí, kteří v EU nemají co dělat.

Také europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa je rád, že se konečně podařilo najít v rámci Evropy kompromis, který podle něj umožní organizované řešení problémů spojených s náhlými migračními krizemi. „Doufám, že se všichni zúčastnění zachovají konstruktivně a kompromis, který znamenal mnoho ústupků na všech stranách, podpoří,“ vyzval prostřednictvím ParlamentníchListů.cz.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Europoslanec Ivan David se ale velmi obává, jak tento kompromis s povinnou solidaritou v realitě dopadne. „Jsme povinně ‚solidární‘ se zeměmi, které nedokáží ochránit svoje hranice nebo se dokonce podílely na rozvrácení Libye a na vojenské akci na Blízkém východě,“ říká.

A připomíná bonmot prezidenta Zemana, že tyto evropské země si pozvaly hosty, ale na večeři je poslaly k sousedům.

Babiš: Ví vůbec Rakušan, co schválil?

Sněmovní opozice s jednáním ministra Rakušana v Bruselu nesouhlasí. Dokonce natolik, že SPD i ANO okamžitě požádaly o mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k této otázce. Ta by se měla sejít ve středu odpoledne.

Poslanec Jiří Kobza (SPD) pro ParlamentníListy.cz zdůrazňuje, že ministr vnitra Vít Rakušan neměl od Poslanecké sněmovny mandát tento dlouhodobý závazek odsouhlasit. O věci se podle něj v Poslanecké sněmovně vůbec nejednalo.

Podstatnější jsou ale námitky SPD k obsahu, co ministr Rakušan z Bruselu přivezl. „Je to nepřípustný průlom do kvalitního českého azylového práva. Odmítáme bezdůvodně  platit stovky milionů korun státům, které nedodržují ani unijní migrační pravidla, odmítáme z peněz českých daňových poplatníků hasit migrační požár, který zapálil někdo jiný,“ říká Kobza.

Ministr Rakušan podle něj hazarduje s bezpečnostní českých občanů a mimoto zavazuje zemi k dalšímu zadlužování, což nevypadá příliš slučitelně s avizovanými plány ministra financí Stanjury na škrty a šetření.

Poslanec Kobza, který je jako bývalý diplomat členem zahraničního výboru, navíc podotýká, že syrský prezident Asad udělil širokou amnestii na skutky spáchané během syrské občanské války, čímž pro mnoho „syrských válečných uprchlíků“ zanikly podmínky pro azyl.

Evropa by se tedy měla soustředit zejména na to, jak tyto lidi vrátit do jejich země.

Předseda SPD Tomio Okamura k tomu podotýká, že dohoda přichází ve dnech, kdy premiér Fiala začíná veřejně mluvit o potřebě dovozu pracovních sil z ciziny.

„Ministerstva chtějí proto výrazně zrychlit proces přijímání cizinců a udělování povolení k pobytu a pracovních povolení. Tlačí na to zejména někteří zaměstnavatelé, stěžující si na nedostatek zaměstnanců, zatímco odbory se k příchodu zahraničních pracovníků staví zdrženlivě,“ dodává opoziční předák.

Lze si proto podle něj představit, jak důsledně bude vláda výše zmiňovanou „Rakušanovu výjimku“ vymáhat.

Předseda ANO Andrej Babiš ve vyjádření pro TV Nova vyslovil názor, že ministr Vít Rakušan při jednání nejen selhal, ale nejspíš ani neví, co vlastně dohodl. „Ať se vrátí do Kolína, když tomu nerozumí,“ rozjel se v živém vstupu do Televizních novin.

„Je to tak závažná věc, že budu navrhovat našemu poslaneckému klubu, aby podal návrh na vyslovení nedůvěry vládě,“ dodal předseda hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To byl fór..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčan Brych , 10.06.2023 14:34:36
Ropušáku, včera jsi v telce opět jen potvrdil, že máš tento národ za totální blbečky, když jsi ze vší vážností ze sebe vypšouknul, že pokud si tu nabereme migranty podle nařízení EU, tak prý na tom ještě vyděláme, takže raději zavři hubu a zalez někam do nory, prevíte !

|  19 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…