Mašínové byli z jiného těsta, politici jim škodí, tvrdí rodinný přítel

15.08.2011 23:00

Podle rodinného přítele a režiséra, který o bratrech Mašínech nyní natáčí dokument, nynější postoje politiků Mašínům akorát škodí. Hájí jejich kroky v 50. letech hlavně tím, jak byli vychováni.

Mašínové byli z jiného těsta, politici jim škodí, tvrdí rodinný přítel

„Mašínové byli z jiného těsta, synové vojáka," argumentuje Martin Vadas, dokumentarista, který o bratrech natáčí film. Podle něj Mašínové navazovali na tradice, například na jejich výchovu během druhé světové války, kdy také bojovali proti nacistům. „Nynější postoje politiků jsou Mašínům spíše na škodu," stěžuje si však.

  • Více o bratrech Mašínech čtěte ZDE


Mašínové totiž nechtěli ani jezdit do České republiky po roce 1989. Stěžovali si na to, že se stát dále hlásí ke komunistické ideologii tím, že stále nezrušil KSČM. Stejně tak své setrvání v zahraničí odůvodňovali tím, že lidé z bývalého režimu dnes mají vysoké funkce.

V Chlumci nad Cidlinou skupina Ctirada Mašína, který nedávno zesnul, zabila v 50. letech při útěku z Československa strážníka. "Já jsem říkal, že nejlepší bude esenbáka okecat, pak mu říct ruce vzhůru, odzbrojit ho, svázat, uspat chloroformem a pak ho oddělat," popisuje svůj plán v posledním rozhovoru Ctirad Mašín.

Související: Darebáci, chtěli jsme je zabít, říká v posledním rozhovoru Ctirad Mašín
Zemřel Ctirad Mašín. Zdrcení ministři: Proč se jen nedožil vyznamenání


Už proto by byl historik Zdeněk Doskočil proti ocenění bratrů Mašínů. Pokud by totiž oceněni byli, stát by se podle něj přihlásil k jejich činům. „Mašínové to vyhodnotili tak, že země je uprostřed občanské války," vysvětluje jejich kroky. „Mám problém s formou jejich odporu," přiznává však Doskočil. Podobně jako jeho a Vadase ale otázka bratří Mašínů rozděluje i celou českou společnost.


Čtěte více:

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…