Masivní protiteroristický zátah v Rakousku. Policisté našli podezřelé nádoby, vysvětlení zadrženého muslima jim vyrazilo dech

27.01.2017 7:02

V Rakousku včera proběhla masivní protiteroristická operace, při které bylo zatčeno několik členů teroristické buňky. Vyšetřovatelům se podařilo zajistit velké množství důkazního materiálu, včetně podezřelých látek.

Masivní protiteroristický zátah v Rakousku. Policisté našli podezřelé nádoby, vysvětlení zadrženého muslima jim vyrazilo dech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Jak píše deník Kronen Zeitung, protiteroristické operace se účastnilo na 800 policistů, vyšetřovatelů a členů speciálních jednotek. Zátah proběhl v časných ranních hodinách ve Vídni a Grazu a podle zjištění rakouského deníku se na něj příslušné složky připravovaly velmi dlouho. Zatčeno bylo jedenáct mužů a tři ženy, z nichž většina přišla do země z bývalých zemí Jugoslávie. Všichni patřili k příznivcům teroristy Mirsada O., který byl loni v létě odsouzen ke dvaceti letům vězení.

Bosenský rodák Mirsad O. byl uznán vinným za členství a pro spolupráci s Islámským státem a rekrutování nových bojovníků a mezi mladými muslimy je považován za vzor hodný následování. Zkraje tohoto týdne redakce ParlamentníListy.cz informovala o zatčení dvou mladých muslimů, kteří se při vyšetřování přihlásili k Mirsadově odkazu. Mladý sedmnáctiletý muslim z Rakouska a jeho německý kolega plánovali teroristický útok.

Případ jedenácti zatčených radikálů ze včerejšího rána však mohl mít podle dostupných zpráv možná ještě dalekosáhlejší důsledky. Skupina byla velmi dobře organizována a příslušníci speciálních protiteroristických jednotek našli u pětadvacetiletého člena skupiny podezřelé látky. Po muži bylo vyhlášeno pátrání již před dvěma měsíci, ale doposud se mu podařilo před zatčením ukrývat. Mladík byl hluboce věřící a pravidelně navštěvoval kázání v místních mešitách.

Mladý muslim u výslechu tvrdil, že láhve naplněné tekutinami i práškem má pouze pro zdravotní účely. „Slyšel jsem, jak policisté klepou u jeho dveří. Když nikdo neotvíral, tak dveře vyrazili a následně jej vyvedli pryč,“ cituje rakouský deník výpověď souseda podezřelého radikála. Hlavní podezřelý mimochodem navštěvoval mešitu ve vídeňské čtvrti Ottakring , kam mimochodem před svým loňským zatčením a následným odsouzením chodíval také jeho vzor Mirsad O.

Operace probíhala ve dvanácti bytech a dvou mešitách ve čtvrtích Grazu Lend a Eggenberg. Obyvatele této lokality probudil hlasitý rámus už někdy kolem půl šesté ráno. Vyšetřování je teprve na začátku, ale lze očekávat, že v případě prokázání vinny podezřelých u soudu, budou čelit tvrdým trestům. Podobně jako jejich „duchovní vůdce“ Mirsad O. alias Abu Tejma, který, jak již bylo zmíněno, byl odsouzen ke dvaceti letům odnětí svobody.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …