Masivní ruský raketový útok poslal Ukrajinu do tmy. Pekarová si dupla

15.11.2022 19:22 | Ze sítí

Rusko v úterý masivně zasáhlo ukrajinskou energetickou infrastrukturu dosud největší raketovou palbou, více než stovka raket uvrhla zemi doslova do tmy, informuje o tom agentura AP. Aktuální vývoj války na Ukrajině monitoruje na twitteru i novinář Filip Horký, sedm milionů lidí je na Ukrajině nyní bez elektřiny. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že poslanci dnes označí režim v Rusku za teroristický právem.

Masivní ruský raketový útok poslal Ukrajinu do tmy. Pekarová si dupla
Foto: Repro YouTube The Sun
Popisek: Záběry z ostřelovaného Kyjeva

Prezident Zelenskyj podle agentury AP uvedl, že Rusko vypálilo „většinu raket na energetickou infrastrukturu“, a vyřadilo dodávky elektřiny v mnoha městech. Rusové raketovou palbou zasáhli cíle od východu na západ a způsobili rozsáhlé výpadky proudu. Informace o počtech obětí a zraněných ale zatím nejsou k dispozici.

Ruský nezávislý zpravodajský portál Meduza uvedl, že poničené objekty kritické infrastruktury hlásí představitelé Kyjeva, Charkova, Lvova, Rivne, Žytomyru, Poltavy i Sumské a Chmelnycké oblasti, mapu raketových útoků zveřejnil na svém twitteru novinář Filip Horký.

„Pracujeme na tom, vše obnovíme. Všechno přežijeme,“ slíbil podle agentury AP ukrajinský prezident. Jeho ministr energetiky uvedl, že šlo o „nejmasivnější“ bombardování energetických zařízení během téměř devítiměsíční ruské invaze.

Na Ukrajině je nyní podle prezidenta Zelenského více než 7 milionů lidí bez elektřiny. Na vině je ostřelování ruskými okupanty, informoval Horký v dalším ze série svých tweetů.

Kromě výpadků elektřiny se ukrajinské regiony potýkají s problémy s pokrytím mobilním signálem a s dostupností internetu.

Postiženo bylo i sousední Moldavsko. Podle jednoho z představitelů Moldavsko hlásilo rozsáhlé výpadky elektřiny poté, co údery vyřadily klíčové elektrické vedení, které zásobuje tuto malou zemi.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov předčasně odjel ze summitu G20 na Bali ještě před jeho koncem a před oficiálním přijetím závěrečného prohlášení.

Na summitu Lavrov obvinil Kyjev, že protahuje řešení konfliktu na Ukrajině a stanovuje nerealistické podmínky pro mírová jednání. Čím déle bude Ukrajina odmítat jednání, tím těžší bude dosáhnout dohody, prohlásil Lavrov na tiskové konferenci na summitu skupiny G20 na indonéském ostrově Bali.

„Na Ukrajině probíhá hybridní válka, již rozpoutal Západ, který se na ni léta připravoval,“ podotkl ke konfliktu Lavrov.

O konfliktu na Ukrajině dnes jednal šéf ruské diplomacie i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Macron podle něj potvrdil, že bude pokračovat v kontaktech s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Letecký útok následoval po dnech euforie, kterou na Ukrajině vyvolal jeden z největších vojenských úspěchů – znovuzískání města Cherson na jihu země minulý týden.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na svém twitterovém účtu označila ruský režim za teroristický a připomněla, že je příhodné, když i poslanci dnes schválí usnesení, které označí režim v Rusku za teroristický. „Rusko prohrává válku, Ukrajina se statečně brání a osvobozuje nelegálně zabraná území. Co udělá zločinec Putin? Odpálí rakety, které zasáhnou civilní cíle. Ruský režim je teroristický. Tyto činy dokazují, že usnesení, které dnes ve Sněmovně budeme schvalovat, sedí do písmene,“ uvedla. Toto usnesení podpoří poslanci vládní pětikoalice a podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové i většina klubu ANO.

Ruský prezident Vladimir Putin se k ústupu z Chersonu nevyjádřil, protože jeho jednotky se stáhly tváří v tvář ukrajinské ofenzivě. Ohromující rozsah úterních úderů podle agentury AP hovořil jasně a naznačil hněv v Kremlu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…