Máslo za 18 Kč. V Polsku. Fialovu muži ztuhne úsměv

25.04.2023 14:17 | Ze sítí

Ministr zemědělství Fialovy vlády Zdeněk Nekula tvrdí, že odpuštění DPH u potravin by bylo populistické řešení a opírá se o procentuální zdražení z březnových statistik, podle kterého se index spotřebitelských cen v Polsku zvedl o 25,1 % za rok, zatímco v Česku jen o 24,6 %. Jenže skutečné ceny říkají něco jiného. V akci v polské Biedronce s věrnostní kartou je máslo za necelých 18 Kč. V českém Tescu - také s věrnostní kartou - za cenu, nad kterou možná ztuhne úsměv. Za 39,90 Kč.

Máslo za 18 Kč. V Polsku. Fialovu muži ztuhne úsměv
Foto: dTest
Popisek: máslo, ilustrační foto

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41724 lidí
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula odjel do Lucemburska na Radu ministrů. „Hlavním tématem je řešení situace s vývozem zemědělských komodit z Ukrajiny, v programu je bod zařazen na pozdní odpoledne,“ informoval.

„Jde mi o to, abychom měli nadále zajištěnou podporu pro Ukrajinu. Aby Ukrajina měla a cítila podporu členských států Evropské unie včetně České republiky. Jde nám zároveň o to, aby vývoz zemědělských komodit z Ukrajiny plynule pokračoval a byl cílen do třetích zemí. Zároveň je důležité, aby byla zajištěna kvalita komodit, které se exportují z Ukrajiny,“ uvedl Nekula, když dorazil. Hodlá žádat Evropskou komisi o přijetí efektivních a dlouhodobě účinných opatření.

„Jednostranná opatření nejsou na pořadu dne, aby přicházela. Je potřeba, aby Evropa vystupovala jednotně,“ doplnil.

Dalším důležitým tématem jednání bude dle ministra ukládání uhlíku. „Pokud se dobře nastaví certifikační systém, tak myslím, že to bude ekonomicky zajímavé pro naše zemědělce a lesníky,“ pravil. Probírat by se měla i společná zemědělská politika a kvalita medu.

S kolegy z Polska a Slovenska se Nekula již evidentně setkal. „Cíl máme společný - chceme, aby trasy solidarity plnily svůj původní účel, tedy aby se zemědělské produkty z Ukrajiny dostaly na jejich tradiční trhy, zejména v Africe a na Blízkém východě,“ míní Nekula a dodává: „Rozhodně tedy podpoříme požadavek, aby Evropská komise připravila funkční úpravu pravidel. Stojím si za tím, že řešení musí být celoevropské, jednostranné zákazy členských zemí totiž bohužel nahrávají pouze proruské propagandě. Postoj EU vůči agresorovi musí být jednotný.“

Nekulu podle jeho slov také trápí zdražování. „Není možné to ale řešit tak, jak nám radili někteří populisté, tedy zastropovat ceny jako v Maďarsku, nebo odpustit DPH jako v Polsku,“ prohlašuje lidovecký ministr a tvrdí, že data Eurostatu mu dávají za pravdu, že líbivá řešení nefungují.

Podle nich se index spotřebitelských potravin v březnu meziročně zvýšil v Maďarsku o 45 %, na Slovensku o 29 %, v Litvě o 27,5 %, v Estonsku o 25,5 %, v Polsku o 25,1 % a v ČR „jen“ o 24,6 %.

Jenže rozdíl bude v cenovém základu, jak pokračující cesty do Polska a reklamní letáky napovídají. Například u másla, které při koupi tří najednou (a s věrnostní kartou) vychází v polské Biedronce na necelých 18 korun při dnešním kurzu.

O něco větší máslo pak v českém Tescu i s věrnostní kartou vyjde na více než dvakrát tolik, nebo ještě více. S Clubcard konkrétně za 39,90 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Škoda slov, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTiamati , 25.04.2023 15:47:34
Nekula je nechytrá, submisivní a sugestibilní osoba, něco takového mít jako ministra je naprostá tragédie

|  10 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…