Máte ministrů, že se vám do lavic nevejdou. A vy že šetříte? Topkař to v Partii schytal

21.05.2023 13:45

Ve druhé hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se debatovalo o vládním úsporném balíčku. Před televizní kamery dorazili Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Jakob (TOP 09), Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a Martin Netolický (ČSSD). Vildumetzová členy vládní koalice nešetřila. „Občané pykají za vaši neschopnost,“ vypálila. A to byl jen jeden z mnoha slovních šrapnelů, které vrhla na vládu. Jan Jakob jí nezůstal nic dlužen.

Máte ministrů, že se vám do lavic nevejdou. A vy že šetříte? Topkař to v Partii schytal
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Ten celý ozdravný balíček dopadá na všechny vrstvy společnosti. Bohužel byl naprosto potřebný, protože po osmi letech vlády rozpočtové neodpovědnosti, rozpočtové katastrofy vlády ANO, to bylo potřeba. Drtivá většina lidí vnímá, v jaké jsme ekonomické situaci, že je třeba se státními financemi něco dělat. Že nemůžeme donekonečna vydávat víc, než máme. To platí i v rodině. My jsme ten balíček sestavili tak, aby na různé skupiny dopadal různě, i když se každého nějak dotýká. Díky tomu, že ten balíček zavedeme, tak se ekonomika nastartuje, zlepší se hospodářský růst a zlepší se situace,“ ujišťoval všechny Jakob.

Netolický okamžitě kontroval, že vláda neříká, kde vezme úspory. Slibuje, že přes 10 miliard ušetří v zemědělství, aniž by řekla jak přesně. Netolický tady zdůraznil, že by to rád slyšel. Jedním dechem dodal, že vláda slibovala peníze krajům na opravy silnic a měla by tedy říct, zda i po schválení balíčku krajům peníze na opravy silnic zůstanou.

Když dostal prostor Ferjenčík, tak pravil, že lidé jsou si podle průzkumů dobře vědomi toho, že je potřeba šetřit, že si stát nemůže dovolit fungovat tak, jak fungoval dosud. Toto si pode Ferjenčíka uvědomují i voliči ANO.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

A tady se přihlásila o slovo Vildumetzová.

„Dovolte mi reagovat na pana Jakoba, který si tady dovolí hovořit o nějaké rozpočtové odpovědnosti,“ kroutila okamžitě hlavou s tím, že pokud se někdo chová nezodpovědně, je to vláda Petra Fialy. Tak to vidí Vildumetzová. „Občané pykají za vaši neschopnost,“ pokračovala v palbě.

„Máte nejvíce ministrů, ani se nevejdou do lavic. Máte nejvíce náměstků a poradců. Změnili jste si kvůli tomu i služební zákon. Vy říkáte lidem ‚šetřete, ale na nás se to šetření nevztahuje‘,“ rozohnila se Vildumetzová.

„Mě fascinuje tady ten způsob strašení,“ kroutil Jakob hlavou nad Vildumetzovou. A hned znovu zdůraznil, že na dnešní vysokou inflaci zadělala „vláda rozpočtové katastrofy" z pera hnutí ANO. … „A já jsem od vás za poslední dobu neslyšel jeden jediný konkrétní návrh, jak tuto situaci řešit,“ vmetl Vildumetzové.

„Já vám ho hned představím,“ ujistila Jakoba Vildumetzová.

A tady vyrazil do útoku Ferjenčík.

„My jsme už viděli návrhy ANO. Oni často opisovali v Maďarsku, což je jedna z mála zemí, kde je dnes situace s inflací horší než v Česku. Tam je růst cen potravin o 70 procent a u pump se stály fronty na pohonné hmoty,“ zlobil se Pirát.

Netolický se obrátil na Jakoba a připomínal, že v minulém volebním období ANO a ODS, ale i komunisté a SPD, společně odhlasovali zrušení superhrubé mzdy, což státní rozpočet připravilo až o 115 miliard korun. „Váš koaliční partner prostě ten státní rozpočet podříznul,“ ukázal Netolický prstem na ODS.

Vildumetzová prohlásila, že se vláda pětikoalice připravila o 13 miliard korun, když zrušila EET. Ferjenčík okamžitě kontroval, že EET nikdy nepřinesla tolik.

A Jakob zdůraznil, že vláda pětikoalice ukončila chaos s mnoha sazbami DPH. „A hlavně jsem rád, že ten úsporný balíček bude protiinflační,“ nechal se slyšet.

Vildumetzová spolu s Netolickým Jakobovi vmetli, že koalice SPOLU před volbami slibovala, že nebude zvyšovat daně a teď je fakticky zvyšuje.

Ferjenčík diváky ujistil, že se vládní koalice chystá zvýšit rodičovskou na 350 tisíc. Jakob mu přizvukoval. A Vildumetzová oběma pánům vyčetla, že se koalice rozhodla škrtnout daňové zvýhodnění tzv. školkovného na děti. Netolický doplnil, že rodičovskou je třeba zvyšovat, aby Češi měli více dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vydržel jsem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 21.05.2023 15:04:06
Deset minut,,Jakob nezapře že je z top,jen urážet a posmívat se jinak prázdná hlava,,Pirátek blabolil bez hlavy pátý dokola opakované lži úplně mimo,,Na přímé otázky odpovědět nedokážou,, Zbytečný pořád,,

|  13 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…