Matěj Hollan si postěžoval na zlobu a fanatismus fanoušků Miloše Zemana

27.01.2016 11:01

Občanský aktivista a brněnský zastupitel Matěj Hollan se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke kauze, která se v souvislosti s posledním výrokem rozvířila kolem prezidenta Miloše Zemana.

Matěj Hollan si postěžoval na zlobu a fanatismus fanoušků Miloše Zemana
Foto: David Daniel
Popisek: Bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

Zeman na besedě v Tišnově na otázku jedné ze studentek, jak by se dal odstranit z funkce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), odvětil, že demokraticky volbami a nedemokraticky kalašnikovem. To se setkalo s velkým negativním ohlasem u politiků napříč stranickým spektrem.

„S prezidentováním Zemana je spojena jedna fascinující a současně strašlivá věc. Ne, nejde o ‚bonmoty‘, ty jsou pomíjivé. Jde o vybičovanou fanatičnost jeho příznivců, kteří vulgárním až výhrůžným způsobem odmítají jakoukoliv jeho kritiku,“ poznamenává Hollan.

„Je to až k nevíře – ti stejní lidé, kteří věší Kalouska, vyhazují z okna Sobotku, střílejí muslimy a neberou si ve vyjadřování na adresu jiných vůbec žádné servítky, jsou úplně běsní ze sebemenšího naznačení, že některé ze slov či činů prezidenta nejsou tak úplně o.k. Zarážející je směr argumentace Zemanových fanoušků: Je to lidmi zvolený prezident, nemáte právo ho kritizovat,“ pozastavuje se brněnský politik. Zároveň poznamenává, že to pak vypadá, jako by se Zeman vyčlenil ze zbytku politického pole a byl übermenschem, božskou bytostí, která sděluje nedotknutelnou Pravdu a všichni jsou povinni ji bezvýhradně přijímat. 

„Zemana se nesmíte jakkoliv dotknout, sebemenším způsobem zapochybovat o velikosti jeho majestátu, seč vám v diskusích vyvraždí rodinu až do čtvrtého pokolení. Tohle a nic jiného mě děsí na Zemanově působení. To, že v lidech záměrně vyvolává nenávist k jeho politickým oponentům, jimž není dáno právo ho kritizovat. To, že ve svých příznivcích vyvolává touhu po totalitním stylu vládnutí, kdy se vládnoucí strana či jedinec prostě nekritizují, a kdo to dělá, musí být umlčen,“ uzavřel s tím, že toto šíření strachu a nenávisti se stane i strůjcem jeho pádu. Nenávist podle něj požírá i ty, kdo ji zasévají.

Celý příspěvek Matěje Hollana:

S prezidentováním Zemana je spojena jedna fascinující a současně strašlivá věc. Ne, nejde o "bonmoty", ty jsou pomíjivé.
Jde o vybičovanou fanatičnost jeho příznivců, kteří vulgárním až výhružným způsobem odmítají jakoukoliv jeho kritiku.
Je to až k nevíře - ti stejní lidé, co věší Kalouska, vyhazují z okna Sobotku, střílejí muslimy a neberou si ve vyjadřování na adresu jiných vůbec žádné servítky, jsou úplně běsní ze sebemenšího naznačení, že některé ze slov či činů prezidenta nejsou tak úplně ok.
Zarážející je směr argumentace Zemanových fanoušků: "Je to lidmi zvolený prezident, nemáte právo ho kritizovat."
Jako by se Zeman vyčlenil ze zbytku politického pole a byl übermenschem, božskou bytostí, která sděluje nedotknutelnou Pravdu a všichni jsou povinni ji bezvýhradně přijímat.
On není politik, on je nadpolitik, vůdce všeho lidu a slunce naše jasné.
Zemana se nesmíte jakkoliv dotknout, sebemenším způsobem zapochybovat o velikosti jeho majestátu, seč vám v diskuzích vyvraždí rodinu až do čtvrtého pokolení.
Tohle a nic jiného mě děsí na Zemanově působení. To, že v lidech záměrně vyvolává nenávist k jeho politickým oponentům, jimž není dáno právo ho kritizovat. To, že ve svých příznivcích vyvolává touhu po totalitním stylu vládnutí, kdy se vládnoucí strana či jedinec prostě nekritizuje, a kdo to dělá, musí být umlčen.
Toto šíření nenávisti a strachu se ale stane i strůjcem jeho pádu. Nenávist požírá i ty, kdo ji zasévají.

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…