Matteo Salvini: Bez souhlasu Německa, Francie a EU nesmíme vytvořit vládu? Ne, my nejsme otroci

28.05.2018 13:52

Italský prezident Sergio Mattarella dnes pověřil sestavením vlády Carla Cottarelliho, který v minulosti pracoval na vedoucích postech v italské centrální bance a v Mezinárodním měnovém fondu. Podle komentátorů však vláda tohoto čtyřiašedesátiletého ekonoma pravděpodobně nezíská důvěru parlamentu a zemi jen dovede k předčasným volbám. Ty by se eventuelně pak mohly konat v září nebo v říjnu.

Matteo Salvini: Bez souhlasu Německa, Francie a EU nesmíme vytvořit vládu? Ne, my nejsme otroci
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

O sestavení vlády se snažily euroskeptická a protiimigrační Liga a protestní Hnutí pěti hvězd (M5S). Designovaný premiér Giuseppe Conte ale snahu v neděli vzdal, protože prezident odmítl schválit na postu ministra financí euroskeptika Paola Savonu, informovala ČTK. Proti prezidentovu vetu se postavil ve svém prohlášení předseda protestního Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio, podle nějž by za to měl být prezident Mattarella sesazen.

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Matteo Salvini, předseda euroskeptické a protiimigrační Ligy, ale takový návrh v pondělí zavrhl. Chce však prý změnit volební zákon. Liga a M5S mají parlamentní většinu, informoval server iDNES.cz. „Pokud strana Vzhůru, Itálie (FI) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho dá úřednické vládě důvěru, společná středopravá koalice tím končí,“ řekl stanici Radio Capital Salvini, který prý v takovém případě zvažuje předvolební koalici s M5S. „Navrhneme parlamentu, aby Mattarellu obvinil z velezrady, protože jednal pod zahraničním tlakem,“ uvedla v televizi La7 Giorgia Meloniová, která vede stranu Bratři Itálie ze středopravé koalice.

Salvini také hrozil masovými protesty, pokud se nebudou předčasné volby konat. „Bez souhlasu Berlína, Paříže a Bruselu nemůže v Itálii vzniknout vláda. To je šílenost. Vyzývám Italy, aby stáli při nás, protože my chceme do této země přinést demokracii,“ uvedl šéf Ligy, která je označována za krajně pravicovou. „Nepůjde o volby, ale referendum, kde se bude rozhodovat mezi Itálií a okolím, které z nich chce servilní a zotročený národ na kolenou,“ připomínal dnes ve svém facebookovém příspěvku Salvini.

  • Původní zdroj ZDE

Pokud Cottarelli důvěru nezíská, jeho vláda se prý bude zabývat jen stávající agendou a zemi dovede k předčasným volbám, které se mohou konat v září nebo v říjnu. Průzkumy veřejného mínění také ukazují, že Liga, která získala v březnových volbách 17 procent hlasů, by posílila, zatímco M5S si udržuje přízeň více než 30 procent voličů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…