Matteo Salvini otevřeně o Merkelové. A o mezinárodních spekulantech: Jdou po nás. Vědí, že nejsme jejich

04.09.2018 10:11

Italský ministr vnitra a předseda strany Liga Matteo Salvini poskytl rozhovor veřejnoprávnímu německému rozhlasu Deutsche Welle. Kritizoval kancléřku Merkelovou a vyjádřil spokojenost nad prvými 100 dny italské vlády.

Matteo Salvini otevřeně o Merkelové. A o mezinárodních spekulantech: Jdou po nás. Vědí, že nejsme jejich
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

„Jsem s prvními sto dny naší vlády velmi spokojen. V oblasti bezpečnosti, migrace a veřejného pořádku jsme dosáhli skvělých výsledků,“ uvedl Salvini, který zároveň odmítl, že by z pozice ministra vnitra fakticky působil jako premiér. „Tak to určitě není. Máme jen s Contem rozdílné osobnosti. On je spíš ten, kdo naslouchá a zprostředkovává kontakty. Navštívil Donalda Trumpa, byl v Číně a účastní se summitů EU. Já jsem společně s Luigi di Maiem místopředsedou vlády a všichni tři jsme sehraný tým,“ dodal Salvini.

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí

Italský ministr vnitra rovněž odmítá tvrzení redaktora Deutsche Welle, podle kterého není italská ekonomika v dobré kondici, a nasvědčují tomu i různé mezinárodní ekonomické ukazatele. „Někteří lidé jsou proti nám. Vadí jim, že je naše vláda svobodná a nezávislá na jakékoli nadnárodní společnosti, bankéřů a dalších vlivných finančních institucí. My žádné obavy nemáme. Italská ekonomika je v pořádku a naše reformy ji dostanou do ještě lepší formy,“ slibuje ministr.

Salvini rovněž odmítá, že by záměrně vyvolával konflikt s Evropskou unií. „Já jsem často označován za nějakého desperáta, ale tak to není. Vždy se snažím hledat kompromis, diskutovat a přicházet s podněty. Navrhuji upravit Dublinskou dohodu, a podobné návrhy přinášíme pravidelně. Navrhujeme a čekáme, jak se k tomu postaví druhá strana. Bylo naprosto logické, že jsem zastavil migraci a především přistávání lodí s migranty v našich přístavech,“ uvedl italský politik.

Celý rozhovor v angličtině je ZDE.

Salvini poukazuje, že v loňském roce za prvních osm měsíců přistálo u italských břehů na 100.000 migrantů z Afriky. „Evropská unie neudělala vůbec nic. Letos jsou ta čísla nižší, ale EU neudělala rovněž skoro nic. Přesto jsme stále ochotni jednat. V poslední době však diskutujeme také se zeměmi, které nejsou členy Evropské unie. Konkrétně mám na mysli Albánii, Srbsko nebo Černou Horu,“ říká italský ministr vnitra.

Ačkoli Salvini horuje pro přerozdělování uprchlíků, stejně jako například Angela Merkelová, zároveň vytvořil spojenectví s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který se staví od začátku migrace proti tomuto kroku. „Snažím se vzít od obou uvedených politiků to nejlepší. Orbán hovoří o ochraně hranic a zajištění bezpečnosti a já s ním naprosto souhlasím. S německou kancléřkou zase souhlasím stran rozdělování uprchlíků. Hlavně bychom ale měli usilovat o to, aby uprchlíci vůbec nemuseli své země opouštět,“ vysvětluje šéf Ligy.

V závěru rozhovoru se Salvini vyjadřuje také k napjaté situaci v Saské Kamenici. „Chtěl bych říci, že když Angela Merkelová vpustila do Německa stovky tisíc migrantů, velmi podcenila riziko vzniku možných sociálních nepokojů. Mám stále v živé paměti, co se stalo při oslavách příchodu nového roku v Kolíně nad Rýnem i jinde. Nicméně odsuzuji jakékoli násilí, protože násilí plodí jen další násilí. Německá vláda dlouhé roky problémy ignorovala a vzestup AfD je logickým důsledkem,“ uzavírá Salvini.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…