Mazánku, kolibříku, kotě. To jsou tajné odposlechy Béma a Janouška

21.03.2012 8:53

Odposlechy telefonátů z roku 2007 tehdejšího pražského primátora Pavla Béma s kontroverzním podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem získala v roce 2009 bezpečnostní agentura ABL. V té době ji ještě vedl nynější předseda poslanců vládních Věcí veřejných Vít Bárta. Píše to v dnešním vydání Mladá fronta Dnes (MfD), podle které nahrávky unikly ze svazku Bezpečnostní informační služby (BIS). Tajná služba to však popřela. Odposlechy podle deníku ukazují, že Janoušek spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice města.

Mazánku, kolibříku, kotě. To jsou tajné odposlechy Béma a Janouška
Foto: Hans Štembera
Popisek: ABL

Na nahrávkách se podle MfD například Peter Ďurica, který vedl na pražském magistrátu odbor obchodních aktivit, ptá Janouška, jestli podnikatel souhlasí s prodejem pozemků Dopravního podniku v pražských Dejvicích. "To je v pořádku. Velice kvalitní," odpovídá Janoušek. Bém prý také v zaznamenaných telefonních hovorech zval Janouška na neformální poradu o podobě územního plánu a Ďuricu zase na schůzku k tomu, jaká jména lidí má nahlásit do vedení akciových společností řízených magistrátem, píše deník.

Bém a Janoušek se podle MfD na odposleších častují pozdravy "Ahoj, mazánku", "Zdar, kolibříku". Když byli ve velkém spěchu, oslovili se prý jen "kotě".

Kamarádi na tenis

Vyjádření Janouška se deníku získat nepodařilo a Bém ani Ďurica nechtěli nahrávky komentovat. "S panem Janouškem nevedu žádné zpravodajsky atraktivní hovory," sdělil MfD bývalý primátor. Již v minulosti se v médiích často spekulovalo o Bémových úzkých vztazích s Janouškem. Podle Béma je ale Janoušek pouze jeho "kamarád, se kterým hraje tenis".

Nahrané hovory, které deník získal, zachycují období prvních sedmi měsíců roku 2007. MfD údajně zjistila, že se ve stejném roce na Romana Janouška zaměřila BIS, když mapovala aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi. Tajná služba založila svazek s názvem SPIS a do něho ukládala i odposlechy, které povolil vrchní soud. Ze svazku se pak měly nahrávky v roce 2009 dostat k ABL.

BIS ale odmítla, že by odposlechy unikly od ní. "Únik jakýchkoliv soudem povolených odposlechů z BIS do podnikatelského prostředí, tedy i do agentury ABL, odmítám a vylučuji," řekl deníku mluvčí služby Jan Šubert. Připustil, že se služba tematikou lobbistů zabývala, ale podrobnosti zveřejnit nemůže. Předseda poslaneckého klubu VV Bárta, který v roce 2009 ABL vlastnil, existenci a původ nahrávek nepotvrdil. "Nic o tom nevím," sdělil MfD.

Existuje spojení mezi Janouškem, Hrdličkou a VV?

Poslanec Jaroslav Škárka (nezařazený, dříve VV) prohlásil letos na začátku března během soudního procesu s Bártou, že šéf poslanců VV dostal na volební kampaň půjčku 200 milionů právě od Janouška a také od dalšího kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky. Bárta mu také údajně řekl, že každý z podnikatelů má ve Věcech veřejných třicetiprocentní podíl. Bárta ale u soudu popřel, že by měli Janoušek a Hrdlička se stranou cokoli společného. Státní zástupkyně viní Bártu z podplácení bývalých stranických kolegů - Škárky a Kristýny Kočí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…