MeSES odmítá kritiku od lékařů: Potřebujete nás, jinak budete sčítat oběti

16.05.2021 6:55

Smejkalův poradní orgán pro epidemické situace čelí ostrému útoku. Dvanáct známých lékařů se vzbouřilo. Skupina MeSES podle nich rozhoduje o celostátních restrikcích a opatřeních, ale zároveň prý nenese žádnou odpovědnost a odsouvá na vedlejší kolej samotného ministra. Taková kritika se neobešla bez odpovědi. MeSES přešel do protiútoku. „Potřebujete nás, jinak budete zase sčítat oběti a škody!“ padlo.

MeSES odmítá kritiku od lékařů: Potřebujete nás, jinak budete sčítat oběti
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

Mezioborová skupina pro epidemické situace MeSES je pod palbou tvrdé kritiky. Výhrady vůči jejímu podílu na řízení protiepidemických opatření v Česku v pátek zveřejnila skupina dvanácti známých lékařů, mezi kterými je třeba rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, kardiochirurg Jan Pirk či psychiatr Cyril Höschl. Vláda má podle nich určité standardní mechanismy řízení epidemie, jako je typicky ministr zdravotnictví, hlavní hygienik, hlavní epidemiolog a Státní zdravotní ústav.

„Tato standardní struktura a její odborná doporučení a rozhodnutí pro řešení koronavirové krize byly a stále jsou odsouvány na vedlejší kolej,“ tvrdí lékaři s tím, že MeSES nenese za své nápady, rady a doporučení žádnou právní, politickou ani ekonomickou odpovědnost. Kritizovali také přetrvávající přísná opatření proti covidu, hlavně plošné testování, které podle nich nedává za současné epidemické situace smysl, je zbytečně drahé a organizačně náročné. Cílem opatření musí být podle lékařů nejen snaha o záchranu životů, ale také dlouhodobé zachování společnosti a jejího hodnotového a společenského systému.

Takovou kritiku si skupina MeSES odmítá připustit. „Od doby, kdy byla skupina MeSES ustavena a začala pracovat, se vývoj epidemie dramaticky zlepšil tak, že nyní již umožňuje relativně rychlou obnovu běžného života,“ uvedla v sobotním prohlášení skupina.

„Bez konzistentního, zodpovědného a promyšleného zvažování rizik, následků a společenských dopadů by se mohlo stát, že budeme znovu jen sčítat oběti a škody,“ uvádí dále skupina s tím, že bez podobných mezioborových skupin nebude možné obstát v těžkých krizích ani v budoucnu.

MeSES vznikla letos v březnu jako poradní orgán Ministerstva zdravotnictví. V jejím čele stojí epidemiolog z kliniky IKEM Petr Smejkal. Kromě epidemiologů v ní působí údajně také odborníci na právo, ekonomii nebo sociologii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…