Měl být ministr, ale není. „Nedopadne to dobře,“ varuje vládu. A není sám

08.06.2022 14:25 | Ze sítí

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela odcestoval do Jordánska na konferenci o budoucnosti energetiky. Ovšem v Česku se spíše než daleká budoucnost řeší ta blízká. Věslav Michalik ze STAN, který měl být ministrem původně, už varuje, že ceny energií rostou a s tím riziko, že se firmy dostanou do ztráty. „Začíná gigantický přesun bohatství většiny občanů a firem k několika málo energetickým šampionům. To bez zásahu státu nedopadne dobře,“ varoval a jeho slova podpořili další experti, které nelze podezřívat z odporu k vládě. Jeden z nich varoval, že na podzim již bude pozdě.

Měl být ministr, ale není. „Nedopadne to dobře,“ varuje vládu. A není sám
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Vláda opakovaně schytává kritiku jednak za ceny pohonných hmot, ale i za cenu elektrické energie. Padají návrhy, že by se mělo snižovat DPH či spotřební daň, rušit příspěvky na OZE atd. Energetika spadá do resortu ministra průmyslu a obchodu, kterým je bankéř Jozef Síkela, který se podle fotografií snaží situaci řešit nebo alespoň o řešení jedná. Předevčírem ministr vyzdvihoval důležitost ekonomické diplomacie. Následně odcestoval do Jordánska na konferenci s představiteli zemí z Evropy, Blízkého východu a Severní Afriky, kde se má řešit budoucnost energetiky.

Jordánsko ministr vyzdvihl jako příklad přechodu na obnovitelné zdroje a vodík. „To je dobrá příležitost pro spolupráci obou zemí. I proto jsem s ministrem pro energetiku Salahem Al-Kharabshehem podepsal memorandum o spolupráci v oblasti energetiky a nerostných surovin,“ uvedl Síkela. Jednal také s ministrem ze Spojených arabských emirátů, který mu sdělil, že země Blízkého východu mají obavy ze zvyšování cen komodit a z nedostatku dodávek potravin.

Kromě toho Síkela dle svého vyjádření jednal s generálním ředitelem firmy Uniper, která je jedním z dodavatelů plynu pro Českou republiku. „O nahrazování ruských dodávek zkapalněným zemním plynem od alternativních dodavatelů a o možnostech spolupráce mezi českou vládou a touto firmou jsem dnes jednal s jejím CEO Niek den Hollanderem,“ uvedl dnes. Na konferenci diskutoval se svými protějšky z Německa, Belgie a Iráku.

Ovšem zatímco Síkela je na konferenci v Jordánsku, v Česku panují obavy, a to i hodně blízko vládě. Věslav Michalik, místopředseda STAN, který měl původně být ministrem průmyslu a obchodu, varuje, že ceny energií prudce stoupají. A že v ekonomice s vysokým podílem průmyslu, jako je ta česká, to znamená, že prudce klesají marže. A tam, kde jsou marže nízké, je velké riziko ztráty.

„Začíná gigantický přesun bohatství většiny občanů a firem k několika málo energetickým šampionům. To bez zásahu státu nedopadne dobře,“ upozorňuje jaderný fyzik a investiční bankéř.

Jeho slova pak podpořil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a také bývalý poslanec STAN Jan Farský. Ozval se i akcionář ČEZ Michal Šnobr, který k nim připojil své varování. „A jde o čas… na podzim už bude pozdě… a teď mi řekněte – vláda má na talíři a i s oblohou řešení – vysvětlí mi někdo, proč nekoná a nechá se odborně ponižovat?“ ptal se. A dodal, že mu opravdu nejde o dividendy, ale o vládu. „Nechci za rok Babiše – Havlíčka, Alenu s Okamurou!“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …