Měli by zavřít i žalobce Ištvana? Ptali jsme se v ODS na Langera

22.11.2013 4:44

Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer, který je vzděláním právníkem, ParlamentnímListům.cz řekl, že postup olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana v případě tří exposlanců ODS, tedy Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, byl nezákonný a je nespravedlivé, že byli vůbec stíháni. Za to by měl podle Langera Ištvan nést odpovědnost a exposlanci by měli být odškodněni. Někteří členové ODS s Langerem souhlasí.

Měli by zavřít i žalobce Ištvana? Ptali jsme se v ODS na Langera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

„Pro mne je způsob, jakým postupovalo státní zastupitelství a policie v případě tří exposlanců ODS, naprosto nepřijatelný a neakceptovatelný a odmítám hrát hru na odlišný právní názor. Postup, který zvolil vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, byl v rozporu se zákonem. Měl se hned obrátit na Nejvyšší soud. Ti lidé vůbec neměli být stíháni za předpokladu, že by Nejvyšší soud rozhodl již tehdy. Kroutím nevěřícně hlavou nad vyjádřením nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na otázku, zda je spravedlivé, že tři exposlanci nebudou stíháni a Nečas bude stíhán. Řekl, že je nespravedlivé, že Nečas bude stíhán. To je jako zvukový přepis George Orwella a jeho románu 1984,“ řekl ParlamentnímListům.cz Langer.

„Nespravedlivé přece je, že ti tři byli vůbec stíháni, že ti tři vůbec byli vzati do vazby. Věřím, že platí teze, kterou jsem kdysi psal na svůj facebookový profil: Žalovaní budou žalobci a žalobci budou žalovanými. Opravdu věřím v to, že v této zemi musí existovat vedle nepochybné pravomoci i odpovědnost, že i státní zástupce a policista, stejně jako každý jiný řadový občan, musí nést odpovědnost za své prokazatelně špatné rozhodnutí. A toto bylo špatné rozhodnutí a oni musí nést důsledky. A stejně jako jsem držel exposlancům ODS pěsti, budu je podporovat, aby se domáhali náhrady škody a náhrady újmy, která jim byla způsobena. A budu první, který se postaví před Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a bude říkat: Ivo, tvůj čas nadešel,“ dodal Langer.

Ištvan svrhl Nečasovu vládu

Ptali jsme se členů ODS, zda s Langerem souhlasí a někteří ódéesáci jeho názor podpořili. „Ano, jednoznačně souhlasím. Navíc Nečasovu vládu, jakkoli jsem měl k jejím krokům často rezervovaný vztah, svrhl Ištvan a na podkladě jeho obvinění konající komando, což mou víru v existenci právního státu a demokracie v České republice značně oslabilo,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Milan Pešák.

Langerův postoj zastává i místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina: „Já jsem stejného názoru. Ta akce byla od počátku nesmyslně teatrální a jak ukázal Nejvyšší soud, byla též právně problematická.“

Čí je to zlato? Kde jsou ti kmotři?

„Ano, souhlasím. Každý, kdo udělá chybu, musí nést následky. Je ostudou, že v té kauze se už tak nestalo. Jak by bylo státnímu zástupci ve vazbě? A v tomto případě právem,“ reagoval senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček uvedl, že stíhání tří exposlanců nikdy nepochopil. „Někdo mohl nesouhlasit s jejich politickým postojem, ale vzdání se mandátu a následná práce pro stát za mnohem méně lukrativnějších podmínek není podle mě trestným činem. Jejich zadržení považuji za nespravedlivé. Celá kauza je prazvláštní zejména slepením nesouvisejících záležitostí. Čí je to slavně zadržené zlato, kde jsou ti kmotři? Ptá se ještě někdo, nebo tyto otázky odnesla pěna dní? Vzhledem k tomu, že tato kauza vedla k takové ´drobnosti´, jako je pád vlády, nesmí se odpovědnost za ni kamkoli vytratit.“

Olomoucká svině

Již dříve se k věci vyjádřili ostře i další členové ODS. Asi nejexpresivněji se k věci vyslovil tehdejší poslanec ODS Aleš Rádl a ostře odsoudil olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. „Já myslím, že to, co státní zastupitelství předvedlo, je skandální blamáž neskutečných rozměrů, a ta olomoucká svině by měla ve své funkci okamžitě skončit. Státní zastupitelství vedené osobou, která dílem účelově dezinterpretuje a dílem hrubě a účelově porušuje platné zákony, nemá žádné oprávnění zastupovat stát,“ uvedl poslanec pro ParlamentníListy.cz.

„To, co je třeba teď naprosto zásadně vyšetřit, je, která partička si u nich tento pokus o puč objednala a kolik za to ti hoši dostali. A o tom, že se jednalo o puč, nemůže po té divadelní akci s nasazením 400 policistů v kuklách a následné zjevné manipulaci, kterou hoši z tohoto státního zastupitelství předvedli na té své slavné první tiskové konferenci, být žádných pochyb,“ dodal Rádl.

Přidala se i poslankyně ODS Jana Černochová: „Ukazuje se, že pan Ištvan profesně selhal a jestli má v sobě alespoň nějakou čest, měl by vyvodit osobní zodpovědnost.“ 

Obviněni jen Nagyová a Boček

Podle Nejvyššího soudu nelze poslance, kteří mají imunitu, stíhat za politickou dohodu. Soud tak došel k závěru, že v posuzované věci došlo k nepřijatelné ingerenci exekutivní moci do moci zákonodárné.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V současné době jsou v případu obviněni pouze bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nečasová-Nagyová a bývalý Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…