Méně biopaliv v celé EU, žádá Mach od Svobodných

23.04.2015 21:02

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) podal Evropskému parlamentu pozměňovací návrh k nové směrnici, která navrhuje snížit podíl takzvaných tradičních biopaliv. Mach to oznámil na dnešním setkání s novináři. Evropští ministři dopravy a energetiky se loni v červnu dohodli, že tradiční biopaliva se mají do roku 2020 podílet nejvýše sedmi procenty na celkové konečné spotřebě energie v dopravě v jednotlivých členských státech.

Méně biopaliv v celé EU, žádá Mach od Svobodných
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Mach nyní navrhl, aby podíl činil jen šest procent. Evropský parlament by měl o směrnici rozhodovat příští úterý. "Podpora biopaliv zdražuje řidičům naftu a benzin skoro o korunu na litr a osvobození biopaliv od spotřební daně stojí státní rozpočet miliardy korun na ušlé dani," uvedl dnes Mach. Podotknul, že cílem Svobodných je kompletní zrušení podpory biopaliv. "Mělo být rozhodnutím každého spotřebitele, zda bude biopaliva tankovat nebo ne," dodal.

Podle evropských pravidel z roku 2008 má v roce 2020 z obnovitelných zdrojů pocházet deset procent energie

Tradiční biopaliva jsou vyráběna z potravinářských plodin, jako jsou například řepka, kukuřice a sója. Jejich nová generace pak z alternativních zdrojů, jako jsou mořské řasy či odpadky.

Podle evropských pravidel z roku 2008 má v roce 2020 z obnovitelných zdrojů pocházet deset procent energie v dopravě, což mělo snižovat skleníkové plyny i závislost na dovozu ropy a plynu. Před sedmi lety se předpokládalo, že těchto deset procent budou tvořit z největší části právě biopaliva, tehdy ovšem ještě bez rozlišení na jednotlivé generace.

Letos chce stát poskytnout na biopaliva 1,69 miliardy korun

Další podpora biopaliv se řeší i v Česku. Sněmovna na začátku dubna zatím bez výsledku projednávala vládní návrh zákona o spotřebních daních, který řeší podporu biopaliv v ČR po 30. červnu letošního roku. Rozpravu tehdy provázela rozsáhlá kritika opozice na adresu ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše za údajný střet zájmů. Babiš vlastní skupinu Agrofert, která patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. Kritici mu vyčítají, že takto pomůže Agrofertu k vyšším prodejům. Babiš to odmítá.

Podle údajů zveřejněných týdeníkem Dotyk státní podpora tzv. zelených paliv stoupá. Zatímco před pěti lety představovala 723 milionů korun, v roce 2013 byla 1,5 miliardy korun. Za loňský rok se počítá s podporou 1,64 miliardy korun. Letos pak chce stát poskytnout na biopaliva 1,69 miliardy korun a v roce 2020 až 2,14 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…