Menšiny proti Okamurovi: Důsledky národnostní, rasové a náboženské nesnášenlivosti mohou být fatální, což z nedávné minulosti dobře víme

08.03.2018 7:12

Zástupci národnostních menšin odsuzují nenávistnou ideologii Tomia Okamury a dalších členů hnutí SPD. Žádají zároveň, aby se prezident Miloš Zeman a premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ohradili proti nenávistným výrokům namířeným proti celým skupinám obyvatel ČR. Ve společném prohlášení to uvedlo osm zástupců menšin v čele s tajemníkem vládní rady pro národnostní menšiny Milanem Pospíšilem. Narážejí zejména na Okamurovy výroky zpochybňující protektorátní tábor v Letech u Písku.

Menšiny proti Okamurovi: Důsledky národnostní, rasové a náboženské nesnášenlivosti mohou být fatální, což z nedávné minulosti dobře víme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Všechny veřejně činné osoby by se měly podle zástupců menšin zdržet všech projevů, které živí nenávistné a xenofobní nálady. Prezident a premiér jako osoby s velkým vlivem na veřejnost podle nich mají morální povinnost vystupovat proti nenávistným, nebezpečným a lživým tvrzením. „Důsledky národnostní, rasové a náboženské nesnášenlivosti mohou být fatální, což z nedávné minulosti dobře víme,“ uvedli.

Nenávistné výroky některých členů SPD mohou přerůst ve fyzickou agresi a závažné incidenty, uvedli zástupci menšin. Ostře odsoudili například Okamurův výrok týkající se kontroverzního tábora v Letech. Okamura podle nich začal tábor zpochybňovat evidentně kvůli tomu, že se tábor týkal romské národnostní menšiny. Poslanec SPD Miroslav Rozner pak toto místo označil za „neexistující pseudokoncentrák“. Připomínají také výrok někdejšího tajemníka SPD Jaroslava Staníka, že „Židi, homosexuálové i cikáni by měli jít do plynu“, za který byl nedávno obviněn. S ohledem na historickou zkušenost je podle zástupců menšin nutné před takovými výroky a ideologií varovat a razantně ji odmítnout.

„Každý člověk je přímo odpovědný za svoje chování a své činy – nikoliv za svůj původ. Navíc tato jinakost je obohacením, nikoliv handicapem. Skutečným ohrožením české společnosti je proto populismus, extremismus a zneužití složité situace zranitelných osob, což ztělesňuje ideologie Tomia Okamury,“ uvedli zástupci menšin v prohlášení.

Pod prohlášení, jehož znění má ČTK k dispozici, se podepsali zástupci bulharské, polské, romské, slovenské, německé, vietnamské, ruské a řecké menšiny a tajemník vládní rady Pospíšil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…