Merkelová je prý v čím dál horší pozici. Ale Luboš Palata ji hájí: Proč jsme ve vleku těch, co nás vedou na okraj EU? Proč jsme nepozvali kancléřku?

15.02.2016 10:51

Německá kancléřka Angela Merkelová je ve svých plánech na přerozdělování uprchlíků v Evropské unii stále izolovanější. Podle serveru Novinky.cz, který se odkázal na agenturu DPA, její plány odmítají jak Francie či Rakousko, tak země Visegrádské skupiny. A právě dnes se uskuteční schůzka premiérů Visegrádské čtyřky, summit pak v průběhu týdne.

Merkelová je prý v čím dál horší pozici. Ale Luboš Palata ji hájí: Proč jsme ve vleku těch, co nás vedou na okraj EU? Proč jsme nepozvali kancléřku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Francouzský premiér Manuel Valls v minulých dnech odmítl přijetí dalších uprchlíků kromě slíbených třiceti tisíc. Kancléřka však plánuje převzetí části syrských uprchlíků od Turecka výměnou za posílení kontroly migrantů a hranic. 

Visegrádské země, jejichž premiéři se dnes sejdou, navíc chtějí, aby Makedonie uzavřela své hranice s Řeckem. Na jejich stranu se kloní i Rakousko. Němci toto řešení, kdy státníci budou jednat o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem, označují za politiku proti Merkelové. 

A jak server upozorňuje, nadcházející summit EU bude prý poznamenán střetem mezi Merkelovou a zeměmi, které její plán odmítají. Podle státního tajemníka české vlády pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy však záložní plán Visegrádské skupiny není v rozporu s tím, že tyto země i nadále plně podporují spolupráci s Tureckem. Prouza také v ranním vysílání ČT24 popřel, že by Němci vnímali summit skupiny negativně, jak uvedl slovenský premiér Robert Fico. Podle Fica si totiž německá diplomacie stěžovala na slovenském ministerstvu zahraničních věcí. 

Původní text ZDE.

K setkání premiérů Visegrádské skupiny se na webu iDNES.cz vyjádřil i komentátor Luboš Palata. Toxický Visegrád dle něj nenabízí řešení uprchlické krize, ale ohrožuje ho. Mimořádný summit V4, který Česko v pondělí v pořádá, je podle Palaty medvědí službou snahám o zastavení migrační vlny a sabotáží ve snaze nalézt na summitu EU ve čtvrtek a v pátek celoevropské řešení, píše. Bere to jako ostudné gesto. 

Celý komentář Luboše Palaty najdete ZDE.

„Lodě Severoatlantické aliance se pod německým velením rozmísťují na hranici mezi Tureckem a Řeckem. Německo a Nizozemí se s Tureckem blíží k dohodě o zastavení uprchlické vlny na jedné straně a umožnění legálního přijímání uprchlíků ze strany Unie na straně druhé. Řekové a Italové dobudovávají hotspoty... Prostě všichni dělají všechno pro to, aby se loňská migrační vlna z Turecka přes Řecko do Evropy neopakovala,“ píše Palata, že země V4 se místo toho schází na mimořádném summitu, kde chtějí Řeky odepsat a zahodit ostentativně celou dohodu s Tureckem do koše. 

Dle svých slov chápe slovenského premiéra Roberta Fica, maďarského předsedu vlády Viktora Orbána i polskou premiérku Beatu Szydlovou. „Otázkou je, co dělá v čele tohoto pro Evropskou unii v této chvíli už vysoce toxického uskupení Česko. Proč je Praha ve vleku Bratislavy, Varšavy a Budapešti, které celou střední Evropu směřují zcela na okraj Unie, ne-li ještě dál? Proč Praha nepřizvala k tak klíčovému setkání německou kancléřku nebo alespoň Nizozemsko předsedající Evropské unii? K čemu je visegrádský trucpodnik, konající se ve chvíli, kdy zbytek Unie dělá možné i nemožné, aby Schengen a Unii udržel pohromadě, a přitom zastavil masovou nelegální migraci?“ ptá se Palata. A poznamenává, že navrhované závěry jednání V4 jsou plivnutím do tváře i Severoatlantické alianci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…