Merkelová má velký problém. Kvůli USA

20.05.2015 11:21

Skandál německé zahraniční rozvědky BND, na kterou prasklo, že pomáhala americké Národní bezpečnostní agentuře NSA odposlouchávat cíle v Evropě, poškozuje dle deníku Financial Times reputaci kancléřky Angely Merkelové. Ta se prý ocitá pod tlakem, aby vysvětlila, kolik toho vlastně němečtí představitelé věděli o pomoci BND se špehováním spojenců v EU.

Merkelová má velký problém. Kvůli USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Skandál kolem německé zahraniční rozvědky BND vypukl v březnu, kdy týdeník Der Spiegel informoval o pomoci BND americké zpravodajské agentuře NSA při odposlouchávání evropských cílů, a to včetně úřadu francouzského prezidenta, Evropské komise a společnosti Airbus, hlavního konkurenta amerického Boeingu v mnoha tendrech. Podle zpráv v médiích dodala NSA BND „selektory“ v podobě internetových, webových a e-mailových adres i telefonních čísel – pro elektronické sledování.

Článek Financial Times, jehož český překlad publikovaly Britské listy, podotýká, že jde o vysoce citlivé téma, protože zákon výslovně zakazuje BND operovat v Německu. To má prý na starosti Spolkový úřad na ochranu ústavy (BvF), který je vázán přísnějšími zákonnými předpisy.

Parlamentní výbor německého Bundestagu pro zpravodajské služby již na nastalou situaci zareagoval, když oznámil, že požaduje seznam selektorů, aby poslanci mohli posoudit, zda spolupráce s NSA byla legitimní.

Pod tlakem se dle Financial Times ocitá i kancléřka Angela Merkelová, od které veřejnost očekává, že vysvětlí, kolik toho vlastně němečtí představitelé věděli o pomoci BND se špehováním spojenců v EU. Kancléřka se prozatím komentářům vesměs vyhýbá a stejně tak odmítá provést v rozvědce personální změny. Pokud však bude aféra dále pokračovat, bude muset Merkelová dle Financial Times k personálním změnám přece jenom sáhnout.

A ráznější postup by dle některých německých představitelů měla kancléřka zaujmout i ve vztahu k Washingtonu. Ten totiž zamítl její požadavek na zveřejnění seznamu selektorů, což například šéfa sociálních demokratů Sigmara Gabriela přimělo k požadavku, aby kancléřka ve vztahu k Washingtonu prokázala zásadovější přístup.

Výzkum pro Bild publikovaný v květnu navíc ukázal, že 62 % dotázaných zastává názor, že poslední skandál poškodil reputaci Angely Merkelové.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…