Merkelová mluvila s novináři při příjezdu na summit: Nejdůležitější je důvěra a tu jsme ztratili

12.07.2015 18:49

Poté, co se ministři financí eurozóny dohodli na tom, že musí Tsipras změnit daňový a důchodový systém a že musí posílit nezávislost statistického úřadu, začali krizi zadlužené země řešit i další lídři eurozóny.

Merkelová mluvila s novináři při příjezdu na summit: Nejdůležitější je důvěra a tu jsme ztratili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Řecký premiér Alexis Tsipras, francouzský prezident Hollande i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker zdůraznili nutnost dohody. Kurz o 180 stupňů ale ukázala ve svém projevu německá kancléřka Angela Merkelová, podle které je totiž důvěra mezi jednacími stranami ztracena.

„Ztratili jsme to nejdůležitější – důvěru. Nebude tu žádná dohoda za každou cenu,“ sdělila podle informací serveru iDnes.cz německá kancléřka novinářům bezprostředně po příjezdu na odpolední bruselský summit hlav států a vlád eurozóny.

Merkelová na summitu nezastupuje pouze nejlidnatější zemi Evropské unie, ale i největšího řeckého věřitele. Řecko totiž dluží Německu v součtu šestapadesát miliard eur.

Jsou ale i podpůrné reakce

Našli se stále tací, kteří Řecku šanci dávají. Tak například lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn v komentáři pro Sueddeutsche Zeitung žádá Němce, aby zvážili řecké návrhy, a předešli tak odchodu země z eurozóny. Bylo by fatální pro reputaci Německa, kdyby Berlín nezvážil šance, které nejnovější řecký návrh přináší,“ napsal Asselborn. Podobný názor ostatně zastávají Francie a Itálie. „Musí být dosaženo dohody. Itálie nechce, aby Řecko opustilo euro, a Německu říkám, už to stačilo,“ sdělil italský premiér Matteo Renzi římskému deníku Il Messaggero.

Také ruský ministr energetiky Alexander Novak dnes prohlásil, že chce Rusko pomoci ekonomické obnově Řecka, a to navázáním spolupráce v energetické oblasti. Rusko podle něj zvažuje možnost organizace přímých dodávek energetických komodit ropy a zemního plynu do Řecka. Řekové nyní dostávají plyn potrubím přes Ukrajinu a balkánské země a ropu loděmi po Černém moři z Novorossijska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…