Merkelová napadla Polsko

29.08.2017 14:02

Německo nemůže mlčet k dění v Polsku, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Uznává sice, že za normálních okolností není vhodné komentovat vnitřní záležitosti jiných států, ale pokud hrozí, že budou oslabeny pilíře právního státu, skutečně k tomu podle kancléřky nelze mlčet.

Merkelová napadla Polsko
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Polská vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost před několika týdny přikročila k reformě polské justice. Tato reforma se mimo jiné dotkne i polského Nejvyššího soudu. Ministr spravedlnosti by napříště měl mít mnohem větší vliv na to, kdo bude v tomto orgánu soudcem. Evropská komise a některé státy EU vyjádřily nad touto reformou justice znepokojení. Kritici tvrdí, že reforma podkopává vzájemnou nezávislost tří základních pilířů státu – moci zákonodárné, výkonné a soudní.

Polská vláda kritiku své reformy opakovaně odmítla a dočkala se zastání v Maďarsku u tamního premiéra Viktora Orbána.

„Legislativní opatření, jehož primárním cílem je reformovat soudní systém, je v souladu s evropskými standardy,“ sdělilo polské ministerstvo zahraničí Evropské komisi. Ta dala vládě Práva a spravedlnosti čas, aby se ke kritice od evropských orgánů vyjádřila a případně zahájila proces nápravy ustanovení, která jsou z hlediska EU v rozporu s principy právního státu. Polské ministerstvo zahraničí tedy v pondělí dalo najevo, že žádná náprava nebude, protože není co napravovat. Informoval o tom server deníku Gazeta Wyborcza.

Anketa

Na čí straně sporu mezi premiérkou Polska a prezidentem Francie stojíte?

hlasovalo: 12883 lidí

Německá kancléřka Angela Merkelová však trvá na tom, že vláda práva může být v Polsku omezena. Informuje o tom server The Local.

Celý článek v angličtině naleznete zde

„Jakkoli si přeji udržet dobré vztahy s naším sousedem Polskem, ... nemohu mlčet a nekomentovat to, co se děje v Polsku,“  prohlásila Merkelová před novináři v Berlíně. Zdůraznila, že zachování principů právního státu je základním stavebním kamenem celé Evropské unie a na jejich dodržování je třeba trvat.

Celý článek v polštině naleznete zde

Německá kancléřka se tak postavila po bok Evropské komise, která s pondělním prohlášením polského ministerstva zahraničí nebyla spokojená. Evropská komise na polskou vládu apeluje, aby především respektovala nezávislost Nejvyššího soudu a řídila se jeho nálezy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…