Merkelová opěvovala česko-německou deklaraci, kterou odstartovali Klaus a Kohl

21.01.2017 7:07

Duch česko-německé deklarace z roku 1997 je podle německé kancléřky Angely Merkelové stále živý. „Dnes můžeme s vděčností a hrdostí pozorovat, že duch deklarace zůstává živý,“ uvádí se v prohlášení předsedkyně německé vlády, které zveřejnil její úřad. Němci a Češi jsou díky dokumentu již dlouho „dobrými sousedy a blízkými přáteli“.

Merkelová opěvovala česko-německou deklaraci, kterou odstartovali Klaus a Kohl
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Česko-německou deklaraci o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji podepsali 21. ledna 1997 tehdejší český premiér Václav Klaus a německý kancléř Helmut Kohl.

Deklarace umožnila vznik Česko-německého fondu budoucnosti a také Česko-německého diskusního fóra. Fond budoucnosti poskytl od roku 1998 dohromady přibližně 50 milionů eur (1,35 miliardy Kč) na více než 9000 projektů. V prvních deseti letech své existence fond sehrál ústřední roli při odškodňování českých obětí nacismu.

Fond má nyní zajištěnou existenci na dalších deset let. Na pokračování jeho činnosti poskytlo Německo 25 milionů eur (676 milionů Kč) a česká strana přes 270 milionů Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…