Merkelová prý dostala od ČR slib. Babiš to popírá

30.06.2018 14:53

Německá kancléřka Angela Merkelová získala od 14 zemí, včetně Česka, příslib dohody o urychleném navracení migrantů z Německa do toho státu Evropské unie, kde byli zaregistrováni. Dnes o tom informovala agentura DPA, která se odvolala na kancléřčin dopis určený koaličním partnerům – vrcholným politikům Křesťanskosociální unie (CSU) a sociální demokracie, píše ČTK.

Merkelová prý dostala od ČR slib. Babiš to popírá
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Český premiér Andrej Babiš ve čtvrtek před zahájením summitu EU v Bruselu řekl, že ho Merkelová o bilaterální dohodu o vracení migrantů nežádala a že by ji nepodepsal. Mluvčí české vlády dnes informaci z německého zdroje dementovala.

Příslib na politické úrovni získala Merkelová podle DPA také od Polska a Maďarska, které se stejně jako Česko doposud stavěly k její migrační politice kriticky. Dalšími státy jsou podle německé tiskové agentury Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko a Švédsko.

„My každopádně toto dementujeme, o ničem takovém se nejednalo,“ řekla ČTK mluvčí české vlády Petra Doležalová. Babišův komentář bude podle ní k dispozici později odpoledne po ukončení pietního aktu na počest československých legionářů, kterého se český premiér účastní ve francouzském Darney.

Merkelová už v pátek na summitu EU oznámila, že Španělsko a Řecko jsou připraveny převzít migranty zachycené na německo-rakouských hranicích, pokud u nich požádali o azyl.

Z Německa se nyní do zemí, kde se registrovali, vrací asi jen 15 procent žadatelů o azyl.

Kvůli azylové politice vede s Merkelovou spor ministr vnitra Horst Seehofer, který je předsedou CSU, partnerské strany kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie. Seehofer chce migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, vracet přímo z hranic; kancléřka takový jednostranný postup odmítla, nechce k němu přistupovat bez dohody s partnery v EU. Obává se totiž, že Seehoferova varianta by způsobila dominový efekt a že by de facto vedla k zániku schengenského prostoru volného pohybu. O tom, jak v tomto sporu, který ohrožuje německou vládní koalici, dále postupovat, budou v neděli na oddělených schůzkách jednat přední politici CDU a CSU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…