Města a kraje v ROP Severozápad zaplatí dalších 641 milionů, zjistil Insider

22.08.2013 20:57

Města a kraje zúčastněné v regionálním operačním programu Severozápad budou podle deníku Insider asi nově platit 641 milionů za chyby v projektech hrazených z peněz Evropské unie. Tato pokuta se přičítá ke zhruba dvěma miliardám, které Ústecký a Karlovarský kraj společně s ministerstvem financí zaplatí za to, že regionální rada programu Severozápad přidělovala peníze neprůhledně jednotlivým projektům, uvedl ve čtvrtek Insider.

Města a kraje v ROP Severozápad zaplatí dalších 641 milionů, zjistil Insider
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Odvolává se na kompletní seznam akcí, za něž města a kraje nově zaplatí. Zahrnuje mimo jiné pět velkých "losovaček" na Ústecku, které byly postiženy dohromady pokutou přes 400 milionů. Karlovarský kraj by měl zaplatit další pokutu ve výši od 160 do 250 milionů za chyby v projektech hrazených z peněz EU. Vyplývá to z dosud neoficiálního vyjádření Evropské komise, které obdržela regionální rada programu, řekl ve středu ČTK předseda výboru regionální rady a náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD). Týká se to konkrétně stavby dvou středních škol v Sokolově a Ostrově a rekonstrukce Becherovy vily v Karlových Varech.

Unie pokutovala projekty, které využívaly losovačky pro výběr dodavatelů

Ještě vyšší sankce podle Insideru postihla Ústecký kraj a magistráty v Ústí nad Labem a Chomutově. "Evropská komise pokutovala více než čtyřmi sty miliony projekty, které na přelomu let 2008 a 2009 vybíraly dodavatele v losovačkách. Dodavatelské stavební firmy vybrané losem zpravidla nabízely o desítky procent vyšší ceny, než kraj nebo města poptávaly," uvádí web. Brusel podle něj ale nemohl pokutovat samotné losování, které tehdy umožňoval český zákon o veřejných zakázkách.

Definitivní bilance kontroly Evropské komise z loňského léta, která prověřovala veřejné soutěže, přes něž se v jednotlivých projektech peníze utrácely, je taková, že z 35 projektů bylo pokutou přes milion potrestáno 17 a celková částka sankcí činí 641 milionů korun.

Magistrát Chomutova zatím odmítá placení pokut

Například chomutovský magistrát prý vypsal zakázku na stavbu tréninkové hokejové haly za 130 milionů 18. listopadu 2008, závazné nabídky přitom vyžadoval do prvního prosince. Evropská unie však podle Insideru uznává pouze ty soutěže, kdy mají zájemci na podání nabídky aspoň 60 dnů. Brusel tedy požaduje vrátit celou částku. Sousední zimní stadion byl postižen pokutou 58 milionů za diskriminační zadávací podmínky.

Chomutovský magistrát platit pokuty zatím odmítá. "Město žádné informace o korekcích neobdrželo. V případě, že by ROP Severozápad vůči městu učinil nějaké rozhodnutí, které by znamenalo snížení dotace či vrácení její části, bude se město bránit všemi dostupnými právními prostředky, aby případné námitky zvrátilo," cituje deník Tomáše Brandu z tiskového oddělení.

Ústecký magistrát musí vrátit peníze ze čtyř losovaček

Ústecký magistrát musí podle Insideru vracet peníze ze čtyř veřejných soutěží, největší pokutu 80 milionů dostal za losovačku na rekonstrukci městského muzea. Věcným důvodem však byl vždy diskriminační požadavek, aby zájemci dodali potvrzení, že nemají žádné dluhy. Ústecký kraj bude prý platit také 150 milionů za dvě soutěže na opravu krajských silnic. Zákon o veřejných zakázkách porušil tím, že při jedné soutěži využil diskriminační kritéria, v druhém případě upravil soutěžní kritéria až po vyhlášení vítězného dodavatele. V obou případech vrátí kraj čtvrtinu prostavěné částky, uvádí Insider.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…