Metody jak ze studené války, zaútočil Zemanův exministr na poslance od knížete

31.05.2013 22:26

Kdo používá ústavu jako trhací kalendář? Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg (TOP 09)? O to se v pátečních Událostech, komentářích české televize přeli poslanec Stanislav Polčák a exministr zahraničí Zemanovy vlády Jan Kavan. Ten Schwarzenberga nařkl, že sahá k metodám z doby studené války. Polčák dal jednoznačně najevo, že stojí za Schwarzenbergem a opřel se do prezidenta i premiéra.

Metody jak ze studené války, zaútočil Zemanův exministr na poslance od knížete
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Spor prezidenta Miloše Zemana a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) nabírá na obrátkách. Nejprve chtěl Zeman obejít ministra, následně Schwarzenberg naplánoval obejití Zemana skrze jmenování nižších diplomatických úředníků a teď Zeman učinil druhý pokus o uzavření dohody přímo s premiérem. Jak tento spor může skončit? O tom v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali poslanec Stanislav Polčák (STAN) a exministr zahraničí v Zemanově vládě Jan Kavan.

Boj o ústavu

Není to ideální řešení, ale řešení na omezené období. Ale není to nic, co vybočuje z diplomatických tradic. K tomuto řešení jsme museli přistoupit vzhledem k zachování ústavních zvyklostí, které se přímou volbou prezidenta nemění, podotýká Polčák. Konečnou odpovědnost totiž nese vláda.

„Já se obávám, že to bude vnímáno jako nepřijatelné, protože to jsou metody, které se užívaly v dobách studené války, kontroval Kavan s tím, že to poškodí obraz Česka v zahraničí. Kníže se ale podle jeho názoru vydává na tenký led, protože může za rok dojít ke jmenování nových velvyslanců a co pak tito nižší úředníci budou dělat. Ohrožení vztahů s jinými zeměmi kvůli vnitropolitickým sporům navíc podle Kavana v žádném případě nelze ospravedlnit.

Polčák však poznamenal, že Schwarzenberg je ochoten k dohodě, o čemž svědčí např. jeho ochota jmenovat velvyslancem v Moskvě europoslance Vladimíra Remka (KSČM). Problém je však v tom, že prezident blokuje téměř končený proces u několika diplomatů. Kavan s tím však zásadně nesouhlasil. Poukázal na to, že jako ministr zahraničí vedl podobný spor s někdejším prezidentem Havlem a nakonec spolu uzavřeli kompromis. Dnes prý Zeman používá podobné argumenty, jako tehdy používal Havel. Polčák ale trval na svém a opakovaně zdůraznil, že konečná odpovědnost leží podle ústavy na vládě.

Na tahu je Nečas

Kavan má za to, že tyto spory mezi prezidentem a ministrem zahraničí se mají řešit v tichosti, má mezi nimi dojít k dohodě a to i za účasti premiéra, čímž by bylo možné celý spor vyřešit. V podobném ducuhu se vyjádřil i Polčák, který se podivil nad tím, že se předseda vlády důrazněji nepostavil za svého ministra. To mohlo přispět k průtahům ve sporu mezi prezidentem a ministrem zahraničí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…