Metr po metru, tělo po těle Rusové postupují. Nové informace

14.02.2023 9:21

Rusové v Luhanské oblasti proměnili porodnici a dětskou nemocnici ve vojenské objekty, ohlásil ukrajinský generální štáb. Tvrdí také, že Rusům se v nové ofenzivě nedaří zdaleka tak dobře, jak naznačuje sama ruská strana. Ukrajinská armáda to ukázala na dvou vesnicích. Podle BBC však Rusové u Bachmutu skutečně postupují. Sice pomalu, ale krůček po krůčku postupují. „Kremelské síly získávají půdu pod nohama, metr po metru, tělo po těle,“ napsala k situaci BBC.

Metr po metru, tělo po těle Rusové postupují. Nové informace
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Ukrajinské úřady se zlobí, že ruská strana sabotuje dohodu o vývozu zemědělské produkce z Ukrajiny. CNN upozornila, že „počet nových plavidel vplouvajících za účelem nakládky se v přístavech Velké Oděsy stále snižuje“. „Taková klesající dynamika je způsobena akcemi Ruska v inspekční zóně v Bosporu. Již tři měsíce po sobě Rusové sabotují inspekce z nepodložených a někdy absurdních důvodů," uvedlo ministerstvo infrastruktury v prohlášení na sociálních sítích.

Ve frontě na inspekci Společného koordinačního centra (JCC) je od 12. února 145 plavidel, z nichž 122 míří do ukrajinských přístavů pro zemědělskou produkci, uvedlo ministerstvo infrastruktury.

„Doufáme, že otázka bránění inspekcím bude našimi partnery a celým civilizovaným světem vyřešena," dodalo ministerstvo ve svém prohlášení. „Ukrajina má podle Úmluvy OSN o mořském právu právo na volnou obchodní plavbu a svět má právo na nepřetržitý přístup k potravinám. Rusko musí přestat vnucovat světu svou diskriminační politiku,“ dodal resort.

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské síly přeměnily dvě nemocnice v Luhanské oblasti pro vojenské účely. Informoval o tom ukrajinský generální štáb. Zprávu převzala CNN. Pro vojenské účely je využívána porodnice a dětská nemocnice.

V Luhanské oblasti prý také dál zesilují ruské útoky na ukrajinské pozice. K dalším útokům dochází i u Bachmutu. Ukrajinská strana ale tvrdí, že Rusům se nedaří tak, jak sami říkají. Ukrajinská armáda zpochybnila tvrzení Ruska, že dobyla vesnici Krasna Hora u Bachmutu na východě Ukrajiny.

„Na doněckém směru dobrovolníci útočných oddílů za palebné podpory raketových vojsk a dělostřelectva jižní skupiny vojsk osvobodili osadu Krasna Hora v Doněcké lidové republice,“ stálo v prohlášení ruské strany.

Tvrzení, že Rusové obsadili Krasnou Horu, „není pravdivé", uvedl pro CNN Serhij Čerevatij, mluvčí východního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. „Probíhají tam boje. Držíme ji pod kontrolou."

Dodal, že Bachmut zůstává ohniskem hlavních ruských útoků. „Nepřítel podnikl 85 útoků v sektoru Bachmut. Došlo k 33 bojovým střetnutím. V oblasti města Bachmut došlo k 25 útokům a 19 bojovým střetnutím,“ uvedl Čerevatij pro CNN.

Dodal, že Bachmut zůstává ohniskem hlavních ruských útoků.

„Nepřítel podnikl 85 útoků v sektoru Bachmut. Došlo k 33 bojovým střetnutím. V oblasti města Bachmut došlo k 25 útokům a 19 bojovým střetnutím,“ uvedl Čerevatij pro CNN.

„Nepřítel neustále mění taktiku. Někdy útočí malými útočnými skupinami, jindy používá k útoku desítky mobilizovaných vojáků. Někdy zesiluje noční ostřelování, systematicky zasahuje týlová města raketami, terorizuje civilisty a podkopává civilní infrastrukturu,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. „Někdy se zdá, že okupant je silnější a početnější. Má však jednu velkou slabinu: hraje na cizím hřišti, bojuje o cizí zemi. A právě to dovede okupanty nakonec k neúspěchu.“

Rusům se možná nedaří tak, jak si představovali i z dalších důvodů.

Ruská ombudsmanka pro lidská práva Taťjana Moskalkovová v pondělí požádala náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova, aby prošetřil informace o tom, že mobilizovaní muži z Tatarstánu byli údajně vysláni bojovat na Ukrajinu „prakticky beze zbraní".

Podle CNN to vyplývá z videa zveřejněného na sociálních sítích, v němž asi dvě desítky mužů v maskáčových uniformách říkají, že po příjezdu na Ukrajinu byli rozděleni do různých jednotek, předáni velení samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) a vysláni na misi bez jakéhokoli vybavení a podpory.

„Jejich heslo zní: budeme bojovat do posledního vojáka, a pak nám pošlou nové,“ uvedl jeden z mobilizovaných mužů na videu sdíleném na sociálních sítích. „Když jsme sem přijeli, rozdělili nás do různých jednotek, sebrali nám veškeré vybavení a humanitární pomoc. Pátého února nás poslali do útoku bez jakékoliv přípravy."

Ale podle BBC Rusové u Bachmutu přece jen vítězí. Sice jen krůček po krůčku, ale vítězí.

„Máme určitý nedostatek munice všeho druhu, zejména dělostřeleckých nábojů,“ prozradil BBC kapitán Mychajlo z 93. mechanizované brigády, jehož volací znak je „polyglot“. „Potřebujeme také šifrovaná komunikační zařízení od našich západních spojenců a nějaké obrněné transportéry pro přesun vojáků. Ale i tak to zvládáme. Jednou z hlavních lekcí této války je, jak bojovat s omezenými zdroji.“

„Nyní kremelské síly získávají půdu pod nohama, metr po metru, tělo po těle. Do bitvy je vysílána jedna vlna žoldáků z proslulé Wagnerovy skupiny za druhou. Objevují se zprávy o polích plných ruských mrtvol. Moskva nyní fakticky kontroluje obě hlavní silnice do města, takže zbývá už jen jediná zadní cesta - úzká zásobovací linie.“ napsala k situaci BBC.

Ukrajinští vojáci prý cítí, že Rusové mají k dispozici více zdrojů než Ukrajinci a pokud se na tom něco nezmění, Bachmut padne. Ukrajinští vojáci prý proto doufají, že Rusům co nejrychleji dojdou zdroje. To je prý jejich dnešní největší naděje.

Morálka vojáků však zůstává vysoká. Vidí jedinou možnost, jak tuto válku ukončit. Ukrajinským vítězstvím.

Všichni na místě vědí, že existuje také možnost stáhnout se z Bachmutu a vojáci potvrdili, že by se stáhli, kdyby k tomu dostali jasný rozkaz, ale pokud by bylo na nich, zůstali by na místě a bojovali dál. Už kvůli mnoha mužům, kteří již v boji o Bachmut padli. Ukrajinští vojáci se hodlají postarat o to, aby jejich oběť nebyla marná.

V Bachmutu prý stále zůstává také asi 5 tisíc civilistů, především starších lidí, kteří odmítli opustit město, ve kterém prožili většinu života. Žijí z pomoci, kterou sem poslední možnou cestou dodává ukrajinská armáda.

Také podle amerického Institutu pro studium války (ISW) Rusové dál na Bachmut tlačí. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo dobytí Krásné Hory 13. února a uvedlo, že osadu obsadili „dobrovolníci útočných oddílů“, Podle ISW jde o pokračování v tažení ruského ministerstva obrany s cílem podkopat roli soukromé armády Wagnerovců v operacích kolem Bachmutu.

„Žoldáci Wagnerovy skupiny nadále trpí vysokými ztrátami v důsledku nákladných operací na východní Ukrajině a ruské vojenské velení čelí výzvám integrace nepravidelných ozbrojených formací do struktur konvenčních sil,“ uvedl ISW.

„Ruské síly pokračovaly v pozemních útocích severozápadně od Svatove a v oblasti Kreminna 12. a 13. února. Ruští váleční blogeři stále tvrdí, že se ukrajinské síly připravují na ruskou ofenzívu podél celé frontové linie Luhanské oblasti,“ upozornil také institut.

 

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

všichni chtějí konec války, mír a žádné cizí základny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTydlitát , 14.02.2023 10:13:28
.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…