Mezi Janouškovými vlivnými byl i Richter

06.04.2012 18:03

Lobbista Roman Janoušek uplatňoval svůj vliv v Praze nejen přes Pavla Béma a magistrátní úředníky, které známe z již zveřejněných nahrávek. Jeho seznam elit, s jejichž pomocí hýbal městem, nově doplňuje výpis z mobilního telefonu z roku 2007, který zveřejnil deník Insider.

Mezi Janouškovými vlivnými byl i Richter
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

K trojici mocných úředníků (Bém, Ďurica a Toman) se v něm přidává jméno Bořka Votavy, který byl zodpovědný za územní plán. To bylo, připomíná deník, z hlediska Janouškových zájmů klíčové: lobbistův byznys totiž spočíval zejména v transakcích s pozemky, které se často právě díky zázračným změnám v územním plánu zhodnotily.

Výpisy z Janouškova telefonu

Ze starostů jednotlivých městských částí už Insider psal o současném ministrovi životního prostředí a tehdejším starostovi Prahy 6 Tomáši Chalupovi. S Janouškem si ovšem pravidelně telefonovali a psali esemesky také starosta Prahy 10 a tehdejší pražský radní Milan Richter či Milan Coller, dlouholetý starosta Uhříněvsi, městské části s lukrativními pozemky.

Zejména lokalita Uhříněvsi byla v době, kterou zachycují výpisy, zajímavá. Prožívala stavební boom, nadto právě v roce 2007 řešila aféru s miliardovými pozemky, které se obci pokusili vyfouknout spekulanti.

Jak už jsme si v minulých dílech seriálu deníku Insider o Janouškových telefonátech zvykli, ani nově jmenovaní aktéři nechtějí o svých vazbách na zákulisního hráče pražské politiky nijak mluvit. „Cože? Jste se úplně zbláznili," reagoval na žádost o rozhovor serveru Aktuálně.cz Bořek Votava, který musel z magistrátu odejít po nástupu nynějšího primátora Bohuslava Svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…