Mezi uprchlíky rezonuje jméno Merkelové, prozrazuje novinář. A navíc...

19.10.2015 23:06

Zpravodaj David Miřejovský a reportér MF Dnes Martin Biben v pondělních Událostech, komentářích České televize popisovali, co se děje na slovinsko-chorvatské hranici, kde soustavně prší, a jak v tamní situaci pomáhají dobrovolníci. Dokud Německo neřekne nahlas „stop“, uprchlíci budou chodit dál. A zavření hranic vytvoří jen obrovský bezpečnostní a humanitární problém.

Mezi uprchlíky rezonuje jméno Merkelové, prozrazuje novinář. A navíc...
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Miřejovský v úvodu prozradil, že sleduje pochodující uprchlíky už osmý měsíc, a může tedy pro srovnání říci, že Slovinci jsou na přísun uprchlíků poměrně dobře připraveni. Zároveň platí, že příliv uprchlíků omezují přibližně na pět tisíc denně, jenže balkánskou cestou jich kráčí mnohem více. Budou se tak hromadit na jiných místech. „A když se policisté snaží zabránit přechodu uprchlíků na některých bodech, uprchlíci si hledají jiné cesty. Jdou např. po dálnicích či železnicích,“ poznamenal Miřejovský.

Balkánské země zkrátka nemají kapacity na zastavení uprchlíků, kteří budou přicházet dál a dál, pokud Německo neřekne nahlas „STOP“. „Jestliže by v tuto chvíli někdo uzavřel hranice, vytvoří jen obrovský bezpečnostní a humanitární problém,“ uzavřel své vystoupení zpravodaj ČT s tím, že by si běženci stejně našli jinou cestu dál na Západ.

Biben dal kolegovi za pravdu. Když nastane uzavření hranic, je to prý velmi složité i pro pracovníky humanitárních organizací, kteří pomáhají především jen lehce oblečeným běžencům s puchýři na nohách. „Uprchlíci vám budou zmiňovat kancléřku Merkelovou, která řekla, že přivítá Syřany, a ti lidé to cítí. Chovají se zkrátka jako normální lidé, jdou tam, kde cítí, že jim bude nejlépe,“ shrnul situaci Biben. Zdá se mu navíc, že se Chorvaté chovají k uprchlíkům lépe než Češi, protože Chorvaté ještě před dvaceti lety žili ve válce, takže lépe než Češi vědí, čím si uprchlíci procházejí.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…