Michael Romancov vyložil divákům ČT, jak to chodí v Rusku: Putinovi se nedaří nic. Lidé jsou chudí, ženy musí chodit na potraty

21.06.2017 19:34

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala ve středečním Interview ČT24 politického geografa Michaela Romancova. Ten se rozpovídal o situaci ve světě. Horko je teď především kolem severokorejského komunistického režimu. Ten se dnes chová velmi nepředvídatelně. Romancov si však posteskl také nad tím, že velmi nepředvídatelný je dnes i 45. prezident USA Donald Trump. Host naložil i ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tomu se prý nedaří lautr vůbec nic.

Michael Romancov vyložil divákům ČT, jak to chodí v Rusku: Putinovi se nedaří nic. Lidé jsou chudí, ženy musí chodit na potraty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

„Ono je dost obtížné vyznat se v chování Severní Koreje, ale stejně tak je bohužel obtížné vyznat se v chování Donalda Trumpa,“ upozornil Romancov. Teoreticky je možné, že uvnitř KLDR došlo nebo dochází k nějakému vnitřnímu politickému střetu a tamní režim není tak čitelný jako dřív. Romancov v této souvislosti zopakoval, že nejistotu dnes vyvolává i jednání USA. „Bohužel nevíme, co může udělat Donald Trump,“ řekl.

Teď bude na Číně, aby předvedla svůj um

Černý Petr je ovšem v rukou komunistické Severní Koreje, která znovu urychluje zbrojení a KLDR se stává hrozbou pro bezpečnost ve světě. Na tom se shodnou USA, Rusko i Čína. Samozřejmě že KLDR není schopná zničit celý svět, ale může zaútočit na Jižní Koreu, která by v tom posléze nebyla sama. Američané v minulosti opakovaně Jihokorejce o tom ujistili. „Právě z tohoto pohledu je to pro celý svět obrovsky nebezpečná situace,“ varoval Romancov.

Svůj um by měla předvést také Čína, která je vnímána jako ochránce severokorejských komunistů. Čínští komunisté by proto měli dostat prostor k tomu, aby urovnali situaci. Alespoň se prý ukáže, zda Čína opravdu dokáže udržet klid na svém zadním dvorku, dodal Romancov.

Svět nemá moc možností, jak na KLDR tlačit. Jedním z nástrojů jsou sankce, jenže sankce dopadají vždy nejvíc na prosté obyvatele země, kteří mají jen tu smůlu, že se narodili právě v totalitní komunistické Severní Koreji. To je něco, co se v historii znovu a znovu opakuje. „Koneckonců, jedno staré české přísloví říká, že až bude válka, tak tlustí budou hubení a hubení budou studení,“ pravil Romancov.  

Pár slov pronesl host také na adresu Západu, kterému se často vyčítá, že světu vnucuje konstrukt lidských práv a model západní liberální zastupitelské demokracie. Romancov uznává, že tyto výčitky jsou částečně oprávněné. Jedním dechem ovšem dodává, že drtivá většina členských zemí OSN o sobě tvrdí, že jsou demokraciemi. Demokracii má v názvu i Korejská lidově demokratická republika, tedy totalitní Severní Korea. A pokud se většina zemí formálně hlásí k demokracii, tak Západ upozorňuje na to, jak taková demokracie reálně vypadá.

„Je zapotřebí si uvědomit, že celý konstrukt lidských práv je bytostně západní. Je to konstrukt, který se rodil s vědomím obludných světových válek,“ podotkl Romancov.

Vláda silné ruky nikam nevede. Podívejte se na Rusko

Mnoho lidí sice volá po vládě silné ruky a vůdcích, kteří vymetou korupci, jenže tenhle model zpravidla nefunguje. „Stačí se podívat na Rusko, kde už sedmnáctým rokem vládne Vladimir Putin, a v té zemi se nedaří lautr vůbec nic,“ udeřil Romancov. Ruská ekonomika trpí, lidé jsou stále stejně chudí, celá řada těhotenství ruských žen končí uměle vyvolaným potratem a tak podobně. Rusko na tom podle Romancova prostě není vůbec dobře, a kdo to chce vidět, tak to vidí.  

Kdo to vidět nechce, může se opájet třeba tím, jak Putin jezdí na koni a učí ptáky létat a nechává stavět vysoké budovy v Moskvě. Na oko se tedy Rusku daří, ale otázka je, zda tento úspěch nestojí jen na hliněných nohou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…