Michael Žantovský: Babiš šel do CIA pro brífink. Byl oceněn za Nikulina, Skripala a Huawei, hádal expert ČT

07.03.2019 23:47

Zatímco premiér Andrej Babiš v Bílém domě jednal s Donaldem Trumpem, Česká televize vyplňovala speciální vysílání hovory odborníků. Kromě Jindřicha Forejta, který vysvětloval záležitosti diplomatického protokolu, se ve studiu sešli experti na mezinárodní otázky.

Michael Žantovský: Babiš šel do CIA pro brífink. Byl oceněn za Nikulina, Skripala a Huawei, hádal expert ČT
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš na cestě do USA

Byl to Teodor Marjanovič, který v pozici zahraničněpolitického experta prošel několika tištěnými médii, než nedávno zakotvil coby analytik přímo v ČT.

Doplnil jej Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky a rovněž Michael Žantovský z Knihovny Václava Havla, který byl prvním velvyslancem samostatné ČR ve Washingtonu a rovněž jako mluvčí doprovázel Václava Havla při jeho první návštěvě v roce 1990, kdy kongresmanům do sluchátek překládal projev svého šéfa.

Zatímco Babiš s Trumpem jednali, hosté ve studiu na Kavčích horách litovali, že „se asi moc nemluvilo o kybernetické bezpečnosti a firmě Huawei“.

Pak dodal, že je dobré alespoň to, že premiér Babiš den předtím navštívil centrálu americké tajné služby CIA v Langley. „To že tam nepřicházel doprovázen našimi zpravodajci, to znamená, že on tam přišel pro brífink“, usoudil Žantovský, obeznámený znalec washingtonských reálií. Pak zaspekuloval, že brífování premiéra Babiše v CIA se mělo týkat vztahu k  Huawei.

Moderátor připomněl, že novinář Jaroslav Kmenta spekuloval, že premiér Babiš si v CIA vyslechl kritiku fungování českých tajných služeb. Teodor Marjanovič s tím ale nesouhlasil. Podle něj nebyl Babiš do CIA povolán „na kobereček“, protože taková pokárání se prý dělají tajně, a v tomto případě byla návštěva Langley součástí oficiálního zveřejněného programu. „To by se nezveřejňovalo,“ objasňoval expert ČT.

Jinak si myslí, že pozvání premiéra Babiše do CIA bylo „jedním z nejzajímavějších momentů celé návštěvy“.

Marjanovič se naopak domnívá, že americká tajná služba vyslovila českému premiérovi a tajným službám pochvalu. V poslední době podle něj provedli minimálně tři věci, které musely Američany potěšit.

Tou první bylo vydání ruského hackera Nikulina do USA, ačkoliv o jeho vydání usilovalo i samo Rusko. Tou druhou byl „principiální postoj“ v podobě vyhoštění tří ruských diplomatů vloni po kauze Skripal. A do třetice prý Američany potěšil osobně premiér Babiš, když se po určitém váhání kategoricky postavil na stranu kybernetického úřadu NÚKIB v kauze Huawei. „Nahrálo to vřelému přijetí a velkolepému pojetí celé návštěvy, že si nás Američané váží,“ myslí si Teodor Marjanovič.

Debata se pak pozdržela u tématu Huawei, a expert Marjanovič, zaměstnaný v ČT, varoval, že „pokud bude tu technologii 5G obsluhovat Huawei, tak na nás Číňani budou vědět úplně všechno a budou nás mít v hrsti“. I moderátor Tomáš Drahoňovský krotil jeho rozhořčení, že zprávy západních tajných služeb, například německé, říkají něco zcela jiného.

Printscreen: Vysílání ČT

„Konsenzus západních tajných služeb je, že čínské technologie mají zadní vrátka k tomu sledování,“ trval na svém Marjanovič s tím, že nikdy nevíme, kdy ta zadní vrátka otevřou.

Do studia chvíli předtím dorazil i ekonom Ondřej Jonáš, investiční bankéř, žijící střídavě v ČR a v USA. Ten se k varování před čínským telekomunikačním gigantem přidal slovy „Pan Marjanovič to řekl moc pěkně“.

Pak bohužel debatu ve studiu ČT ukončil začátek tiskové konference premiéra Babiše.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…