Michal Hašek se pořádně naštval na lidovce. A podpořil hnutí ANO. Vážně

11.10.2016 22:00

Končící hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) si přečetl Babišovy noviny a pořádně se rozčílil. Narazil tam totiž na rozhovor s lídrem lidovců na jihu Moravy Romanem Celým, který se proti Haškovi důrazně vymezil. Roman asi zapomněl, že byl čtyři roky mým radním a neřekl proti mně ani slovo, zlobí se Hašek. Následně vyzval ke zklidnění vášní, protože už je po volbách.

Michal Hašek se pořádně naštval na lidovce. A podpořil hnutí ANO. Vážně
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Michal Hašek

Deník patřící ministru financí Andreji Babišovi (ANO) přinesl vyjádření lídra KDU-ČSL v Jihomoravském kraji Romana Celého. Lidovec konstatoval, že si ČSSD bude muset vybrat, buď se chce podílet na koaliční vládě v regionu, nebo bude hájit Michala Haška. Oboje dohromady prý nebude možné, Hašek zkrátka v příští radě kraje nebude.

Michal Hašek na prohlášení tohoto typu rázně zareagoval na sociální síti Facebook. Připomněl svému dlouholetému kolegovi z rady kraje, že celé čtyři roky nepozvedl proti spolupráci s ČSSD hlas. Nemluvě o tom, že sociální demokraté podle Haška lidovce zachránili, když si je na kraji zvolili za koaliční partnery místo komunistů, ačkoli komunisté byli parlamentní stranou, zatímco KDU-ČSL bojovala o politické přežití.

„Kromě toho, že v zájmu koaličního potenciálu ČSSD jsem už v minulých dnech deklaroval, že neusiluji o žádné uvolněné místo v budoucí případné krajské koalici, chci Romana upozornit, že kampaň včetně Antihaška už skončila a rovněž on jako ‚nový hejtman jižní Moravy a Brna‘ ve volbách nezvítězil. Nepovažuji z jeho pozice vůbec za vhodné někoho nálepkovat ‚minulostí‘ či ‚nezkušeností‘. V ‚minulosti‘ jsem totiž zachránil jihomoravskou KDU-ČSL ze stadia klinické smrti v roce 2010 jako neparlamentní stranu a znovu v roce 2012, v obou případech jsem s ČSSD dal lidovcům přednost před komunisty a dodnes si za tímto spojením stojím jako za nejlepším řešením pro jižní Moravu,“ shrnuje svůj náhled na politickou historii kraje hejtman, jehož funkční období se podle všeho chýlí k závěru.

„Možná je pro některé politiky v Brně aktuálně in kopnout si do Haška, ovšem nevidím žádný důvod, aby tak činil můj dosavadní koaliční partner a jeden z mých náměstků, který neměl k mojí hejtmanské práci ani k fungování krajské koalice na půdorysu, který sám pomáhal vyjednávat, v průběhu celého volebního období žádné zásadnější výhrady,“ dodává.

Na závěr konstatoval, že hejtmanem v kraji bývá zpravidla lídr vítězné politické strany, a to v tomto případě nejsou lidovci Romana Celého, ale Babišovo ANO v čele s Bohumilem Šimkem, což Hašek podle svých slov se zkušeností končícího hejtmana plně respektuje. „Hejtmanské křeslo má patřit na jižní Moravě vítězi voleb, a tím je hnutí ANO a jeho lídr Bohumil Šimek, což jako dosluhující hejtman respektuji,“ uzavřel.

Michal Hašek doslova napsal:

Můj dosavadní náměstek hejtmana Roman Celý z KDU-ČSL pronesl podle MF Dnes na moji adresu - „Je docela jasné, že pokud chce ČSSD vyjednávat, uvolněné místo pro Michala Haška v případné koalici je minulostí. Je nyní na ČSSD, aby si to vyhodnotila,“ uvedl Celý, jenž za čtyři roky proti hejtmanovi nezvedl hlas... Kromě toho,že v zájmu koaličního potenciálu ČSSD jsem už v minulých dnech deklaroval,že neusiluji o žádné uvolněné místo v budoucí připadné krajské koalici,chci Romana upozornit,že kampaň včetně Antihaška už skončila a rovněž on jako "nový hejtman jižní Moravy a Brna" ve volbách nezvítězil. Nepovažuji z jeho pozice vůbec za vhodné někoho nálepkovat "minulostí" či "nezkušeností". V "minulosti" jsem totiž zachránil jihomoravskou KDU-ČSL ze stadia klinické smrti v roce 2010 jako neparlamentní stranu a znovu v roce 2012,v obou případech jsem s ČSSD dal lidovcům přednost před komunisty a dodnes si za tímto spojením stojím jako za nejlepším řešením pro jižní Moravu. A "nezkušený" byl i Roman Celý v roce 2012,když přicházel na kraj jako jeden z mých nových náměstků také,přesto jsme neváhali jej zapojit do vedení kraje s odpovědností za rodinnou politiku a zahraniční vztahy. Připomínám tyto věci spíše pro pořádek a neorientované čtenáře. Možná je pro některé politiky v Brně aktuálně in kopnout si do Haška, ovšem nevidím žádný důvod,aby tak činil můj dosavadní koaliční partner a jeden z mých náměstků,který neměl k mojí hejtmanské práci ani k fungování krajské koalice na půdorysu,který sám pomáhal vyjednávat, v průběhu celého volebního období žádné zásadnější výhrady. Myslím si i se zkušeností několika posledních dnů (narozdíl od Romana Celého,který pod tlakem událostí dnes v podvečer pružně změnil názor), že hejtmanské křeslo má patřit na jižní Moravě vítězi voleb,a tím je hnutí ANO a jeho lídr Bohumil Šimek,což jako dosluhující hejtman respektuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…