Michal Horáček prozradil, jak za bolševika podváděl

21.11.2016 8:54

Do minulosti prezidentského kandidáta Michala Horáčka se podíval deník Blesk. Textař mimo jiné figuroval i v seznamech StB, a to pod krycím jménem Sázkař v kategorii prověřovaná osoba.

Michal Horáček prozradil, jak za bolševika podváděl
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michal Horáček na akci z "podhradí" na Staroměstském náměstí

Kromě Horáčkovy kapitoly života s StB byl také padělatelem. Za každou cenu se totiž chtěl podívat do Spojených států, jenže nebyl politicky aktivní. Fakulta sociálních věd a publicistiky ho vzhledem ke studijním výsledkům nechtěla uvolnit. A tak Horáček předložil padělaná tvrzení. Za 68 tisíc korun si pak koupil cizí valuty marky a švýcarské franky. Po návratu dokonce skončil za mřížemi v pražské Ruzyni. 

„Když jsem do toho SSM přišel formálně požádat o razítko, tak mi ho odmítli udělit se slovy: Soudruhu, my tě z té politické práce neznáme. A já šel domů. Můj dědeček byl předseda entomologické sekce ČSAV. A protože měl různá razítka, tak jsem, když nebyl doma, prohrabal jeho věci a jedno velké kulaté našel. Problém byl, že bylo veliké a v jeho prostředku byla včela. Byl jsem mladý, trochu blázen, tak jsem si řekl, uvidí kulaté razítko a bude. Tak jsem ho tam fouknul. A tehdy jsem řekl mamince: …hele, napiš tam, soudruha doporučujeme, a pak to nějak podepiš. Maminka to udělala, já to odevzdal, dostal jsem parádní výjezdní doložku a jel jsem do USA. A to je, jako byste dneska vy mladí lidé jeli na Mars,“ popisuje tehdejší situaci Horáček. Pyšný je prý na to dodnes. „Bylo to hodně odvážné,“ dodal.

Strašnou prohrou pro něj jen bylo vězení. „Jste na dně společnosti. Bez jakýchkoliv nadějí do smrti. Aspoň se to zdálo, protože se říkalo se Sovětským svazem na věčné časy. Ale ono je to kolikrát takzvané požehnání v přestrojení,“ zmínil.

V roce 1981 pak byl Horáčkovi založen spis kandidáta tajné spolupráce. Soudruzi měli jasný úkol. Udržovat s jmenovaným konspirativní styk s cílem postupného připoutávání a získávání pro StB poznatků v nepřátelském prostředí. O rok později jej pak estébáci praštili přes prsty podruhé. Tehdy chtěl Horáček prý proniknout na obrazovku Československé televize. Využil k tomu americkou zpěvačku Anku Chřestýš, kde se vydával za pracovníka pověřeného Pragokoncertem. Byl však odhalen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…