Migrace řízená Bruselem. Nový pokus. Z Maďarska zní varování

29.11.2021 13:31

Balász Hidvéghi, europoslanec vládnoucí maďarské strany Fidesz, se dostal do křížku s EU. Ostře totiž kritizuje její záměr na zjednodušení imigrace pracovníků ze zemí mimo EU, který se projednával minulý týden v rámci Evropského parlamentu. Navrhuje, aby EU šla raději maďarskou cestou, tedy podporou vlastních rodin.

Migrace řízená Bruselem. Nový pokus. Z Maďarska zní varování
Foto: Repro YouTube
Popisek: Maďarský pohraničník bedlivě střeží hranici

Ve středu totiž v Evropském parlamentu proběhla debata o vytvoření nových legislativních kanálů pro pracovní migraci do sedmadvacítky. Hidvéghi tyto snahy v rámci EU označil za „nový amorální tlak promigračních sil na podporu legální migrace“. 

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15147 lidí

Hidvéghi řekl maďarským reportérům ve Štrasburku, že návrhy, o kterých se na setkání debatovalo, by vedly k přílivu nejvzdělanějších lidí ze třetích zemí směrem do Evropy, což by vedlo k „brain-drainu“ v oblastech, které jsou již nyní v obtížné situaci. Hidvéghi dále uvedl, že Evropský parlament projednává zprávu, která by institucionalizovala migraci za aktivní spolupráce Evropské komise. To vše na pozadí současné nelehké migrační situace, kdy problémy s ochranou svých hranic řeší například Polsko.

Tato zpráva podle Hidvéghiho volá po podpoře legální pracovní migrace a importu pracovníků s nízkou a střední kvalifikací ze zemí Středního východu a z Afriky. Podle Hidvéghiho jsou důležitou částí plánu i přípravy na usnadnění pohybu těchto lidí v rámci Unie. Zároveň by prý měli mít nárok na pobírání sociálních příspěvků. Maďarský europoslanec se ale domnívá, že pomoc bychom raději měli vyvážet do míst, kde je jí třeba. „Cílem není ta místa vyprázdnit, ale vytvořit tam lepší životní podmínky,“ upřesnil.

„Nepotřebujeme, aby nám Brusel určoval, kdo by sem měl být přijat a co bychom s nimi měli dělat,“ říká Hidvéghi a zdůrazňuje, že tato pravomoc by měla zůstat v rukou členských států EU. Připomněl také k rodinám poměrně štědrý maďarský systém, který těm se třemi a více dětmi snižuje daně prakticky na nulu a navrhl, aby EU svou populační krizi a problém s pracovním trhem řešila raději tímto způsobem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…