Migrační krize nebude koncem EU, řekl Sobotka na summitu visegrádské skupiny

08.06.2016 15:56

Migrační krize podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nepovede ke konci Evropské unie. Ve svém dnešním projevu na úvod debaty premiérů zemí visegrádské skupiny v rámci konference Prague European Summit prohlásil, že daleko větší nebezpečí představuje rostoucí populismus a frustrace občanů. Řešení vidí český premiér v budování důvěry mezi členskými zeměmi a posilování evropské soudržnosti. Evropa by podle jeho slov neměla zapomínat na vlastní úspěchy.

Migrační krize nebude koncem EU, řekl Sobotka na summitu visegrádské skupiny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Téma migrace rezonuje v Evropské unii silně, veřejný prostor je jím téměř zahlcen. Nemyslím si ale, že nyní evropský projekt může ztroskotat," uvedl Sobotka. Dodal, že daleko více ohrožuje Evropu nacionalismus, který zneužívají populisté, a rostoucí nedůvěra Evropanů v EU. "V Evropě rostou nacionalistické tendence a objevují se radikálové, kteří nabízejí snadná řešení," varoval předseda české vlády.

Nejlepším způsobem, jak se Evropa může těmto tendencím bránit, je podle Sobotky návrat k podstatě evropské spolupráce - budování mírového společenství států a zlepšování životního standardu Evropanů.

Za jeden z důvodů rostoucí frustrace evropské veřejnosti označil český premiér neschopnost Evropské unie sdělovat pozitivní příběhy. "Musíme mluvit nejen o výzvách, které musíme řešit, ale také o tom, že se nám je daří zvládat," uvedl. Příkladem úspěchu EU je podle něj například dohoda s Tureckem o navracení nelegálně příchozích migrantů do Řecka.

Sobotka v projevu také odmítl dělení Evropy na menší celky. Polská premiérka Beata Szydlová jeho slova potvrdila, když řekla, že Evropská unie nesmí dopustit své rozdělení na několik malých unií. "Když má někdo jiný názor, musíme ho vyslechnout," řekla Szydlová. Evropa musí být podle ní solidární se státy, které přímo čelí migrační krizi.

Důležité podle Szydlové je i to, aby se Velká Británie v referendu rozhodla setrvat v EU. Země unie musí podle ní spolupracovat, protože i v případě vyřešení migrační krize a setrvání Britů v unii hrozí další krize, například "dřímající finanční krize".

Maďarský premiér Viktor Orbán jmenoval další problémy, v poslední době podle něj například nefunguje zahraniční politika založená na budování demokracie. "Naopak přináší problémy. Zasáhli jsme v Iráku, Sýrii a Libyi, ale ty země už dnes neexistují, my jsme je vlastně rozbili," uvedl. Právě proto přichází tolik lidí, kteří přišli o naděje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…