Milan Chovanec důrazně vystoupil proti Rakušanům a uprchlickým kvótám. A dal občanům závazný slib

01.03.2016 9:23

Stále více se ukazuje, že názory Česka na migrační krizi byly a jsou správné, píše ministr vnitra Milan Chovanec na svém blogu na serveru iDNES.cz, článek zveřejnil také na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Chovanec rovněž kritizoval některé evropské státy za to, jak se v migrační krizi staví ke státům střední Evropy. Jmenovitě pak zkritizoval Rakousko.

Milan Chovanec důrazně vystoupil proti Rakušanům a uprchlickým kvótám. A dal občanům závazný slib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Anketa

Jakou školní známku zatím dáváte politikovi Andreji Babišovi?

55%
6%
3%
3%
33%
hlasovalo: 16295 lidí

„Jsme prý ve střední Evropě málo solidární a zasloužíme za to trest. Právě tato slova (pokolikáté už) opět zaznívají od některých evropských kolegů, tentokrát od rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila,“ píše Chovanec úvodem.

Trestem má být snížení, případně úplné odstřižení peněz z eurofondů. „Za co? Za to, že jsme od mnoha jiných nezměnili názor, nebo za to, že prakticky vše, nač jsme od počátku upozorňovali, se následně i stalo? Vypadá to, že ti, kteří v minulosti svým postojem způsobili řadu chyb, hledají, komu by mohli předat černého Petra a na koho by své špatné svědomí mohli hodit,“ kritizuje Chovanec.

Celý text je ZDE

Poukazuje na to, že je velmi obtížné se dnes vyznat v tom, který postoj evropští kolegové, kteří po sankcích a trestech volají, vlastně zastávají. „Platí například v Rakousku to, co bylo řečeno před rokem či před měsícem, nebo je správné oficiální stanovisko z minulého týdne? Zatímco náš postoj je čitelný, každý nový postoj Rakouska je od toho předchozího diametrálně odlišný,“ pustil se ministr do našeho jižního souseda.

Jak jdou dohromady rakouská prohlášení s realitou?

Posvítil si také na to, jak je to vlastně s tou solidaritou: „Rakousko se aktuálně dohodlo s Makedonci, Srby, Chorvaty a Slovinci na denní kvótě migrantů, kteří po této trase mohou projít. Před několika dny jsem v Makedonii byl a na hranici jsem viděl makedonské policisty, 27 našich policistů a 25 slovenských. Jak jdou dohromady rakouská prohlášení s tím, že jsem na makedonské hranici vedle nich viděl jen 7 policistů z Rakouska?“

Někteří evropští politici se podle ministra chovají, jako by ztratili soudnost. „Jediným magickým zaklínadlem je pro ně ‚solidarita‘, kterou ale nesmyslně považují pouze za jiný výraz pro ‚kvóty‘. Kde jsou však naše zájmy? Kde je bezpečnost a především udržitelnost kroků, které činíme?“ ptá se Chovanec. Poukázal na to, že podle maďarského ministra vnitra prošlo vloni Maďarskem téměř 400 tis. lidí ze 103 států. „Opravdu je ve 103 zemích válka? Dalším příkladem může být Švédsko. Z celkového počtu migrantů, kteří přišli do této země, se jich podařilo zaregistrovat přibližně polovinu,“ upozornil s tím, že tak vlastně vůbec netušíme, kdo se po Evropě pohybuje.

„Pokud toto nechává některé evropské politiky v klidu, tak nás rozhodně ne. Migranti přece nemají jen práva, ale i povinnosti. A mezi ty primární patří právě registrace. Pokud od nás žádají pomoc, tak musí bezezbytku dodržovat i naše pravidla,“ zdůraznil ministr.

Čechům se v minulosti také dostalo pomoci. Ale...

Zmínil také častý argument kritiků naší vlády, že i Čechům se v minulosti dostalo pomoci. „Tak to je určitě pravda. Jen jsem nikdy neslyšel, že by někdo tehdejším uprchlíkům nedodržování pravidel a zákonů zemí, kam přišli, toleroval,“ podotkl Chovanec.

Odmítl tvrzení Řecka, že prý jsme neposlali ani policistu a ani deku. „Nevím, jestli je to lež záměrná, lež z hlouposti, nebo z neznalosti. Lež však zůstane vždycky jenom lží. Řecká policie od nás dostala loni 10 milionů korun na své vybavení. V Řecku je 13 našich specialistů, tedy přesně ten počet, který po nás žádali, a v lednu jsme do Řecka poslali materiál za 4,5 mil. korun. Zrovna těch výše zmíněných dek tam bylo 2000…,“ uvedl ministr.

Musíme pracovat i na záložních plánech

Zmínil také fakt, že ohledně kvót jsme sice byli přehlasováni, ale ze 160 tisíc lidí se podařilo přesunout jen 600. „Předpokládám, že i za to můžeme my,“ poznamenal k tomu Chovanec ironicky. „Projekt realokací selhává tak, jak jsme dopředu říkali. S určitou skepsí dnes očekávám, jak se doopravdy naplní dohoda s Řeckem a Tureckem, která by měla znamenat přibrzdění migračního toku...,“ podotkl ministr.

„Ze všech výše zmíněných důvodů se dnes nemůžeme spolehnout pouze a jenom na jeden plán. Musíme pracovat i na záložních plánech. Nebo se nám opět stane, že půjdeme několik měsíců slepou cestou. Cestou, kdy se opět mnozí budou bát vykřiknout ‚král je nahý‘. Jedno slíbím určitě. My na záložním plánu spolu s partnery ve V4 budeme pracovat. Česká republika skutečně není tím, komu by v rukou ležel černý Petr,“ uzavřel ministr vnitra Chovanec své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…