Milan Kundera mezi třiceti intelektuály bojujícími za Evropu. Je prý ve stejné kaši jako ve třicátých letech

26.01.2019 9:49

Tři desítky evropských intelektuálů včetně spisovatele Milana Kundery se podepsaly pod výzvu, ve které volají po záchraně Evropy. Zdá se jim, že starý kontinent obchází strašidlo nacionalismu a když proti tomu nic neuděláme, hrozí nám, že se vrátíme do vypjatých 30. let minulého století. Tomu je prý třeba čelit další evropskou integrací. Informuje o tom server britského deníku The Guardian.

Milan Kundera mezi třiceti intelektuály bojujícími za Evropu. Je prý ve stejné kaši jako ve třicátých letech
Foto: Parlameter 2018
Popisek: Průzkum Parlametru 2018

Třicet evropských osobností má za to, že je Evropa ohrožena. Na starém kontinentu prý znovu sílí nacionalistické nálady, se kterými se naši předci potýkali ve 30. letech minulého století před druhou světovou válkou.

Stále častěji prý slyšíme „Dost bylo budování Evropy!“ a demagogičtí politici se znovu snaží probouzet národní identitu a ztracenou duši svých vlastí. Spisovatelé mají za to, že jde o nebezpečné populistické tendence, které jsou o to hrozivější, že Evropskou unii opouští Velká Británie a pod vedením Donalda Trumpa si odstup zachovávají i Spojené státy. Tyto země přitom v minulosti pomáhaly v hodinách nejtěžších.

„Na Evropu útočí falešní prorokové, kteří se opíjejí resentimentem a touží po tom dostat se do záře reflektorů. Evropa je ohrožena zásahy z Kremlu, rozpadá se nám před očima,“ píše deník. Pokud se něco nezmění, tak v této nebezpečné atmosféře v květnu proběhnou volby do Evropského parlamentu, které kvůli tomu mohou dopadnout přímo katastrofálně. Ti, kteří stále věří v odkaz Dante Alighieriho nebo Johanna Wolfganga Goethe, utrpí těžkou porážku, varuje třicet evropských myslitelů.  

Intelektuálové však odmítají přihlížet tomu, co vidí. Nacionalistickým náladám se aktivně staví na odpor.

„Jsme evropští vlastenci (a je nás mnohem víc, než se obyčejně říká, jen jsme příliš tiší a někdy rezignovaní), kteří chápou, co je dnes v sázce. Tři čtvrtě století po porážce nacismu a třicet let po pádu Berlínské zdi se znovu bojuje o civilizaci,“ varují intelektuálové v otevřené výzvě.

Prý je třeba znovu bojovat za myšlenku společné Evropy, která je ohrožena. Intelektuálové mají za to, že je třeba ji zachránit.  

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…