Milan Štěch se v ČT pustil znovu do Hradu: Jejich jednání nebylo férové

14.09.2018 8:41

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se postavil před kamery České televize a pořádně si rýpl do Hradu. Zdá se mu, že Kancelář prezidenta republiky nejedná tak docela fér. Vyjádřil se také na adresu kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho.

Milan Štěch se v ČT pustil znovu do Hradu: Jejich jednání nebylo férové
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

Na Pražském hradě proběhla schůzka ústavních činitelů o zahraniční politice. Prezident Miloš Zeman ve svém sídle přivítal premiéra Andreje Babiše (ANO), vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nebo předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Zástupce horní Parlamentní komory - Senátu však na schůzce scházel. Její předseda Milan Štěch byl na zahraniční cestě a Hrad odmítl na jednání vpustit místopředsedkyni Senátu Miluši Horskou (KDU-ČSL). Štěch v Událostech, komentářích ČT prozradil, co si o tom myslí. Kancelář prezidenta republiky z toho asi nebude mít radost.

„Bylo to takové podivné," poznamenal na konto Hradu Štěch hned v úvodu. Zahraniční cestu měl prý domluvenou od června, zatímco o konání schůzky k zahraniční politice na Hradě se dozvěděl 16. srpna. „Bylo řečeno, že ta schůzka bude od 14 hodin, přitom na Pražském hradě věděli, že se mohu z Itálie vrátit tak v půl páté, takže bych v 5 mohl být na Pražském hradě," dodal host.

V souladu s jednacím řádem Senát navrhl, že pošle svého zástupce, ale bylo to odmítnuto. Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky k tomu již dříve poznamenal, že mu nepřijde vhodné, aby se schůzky zúčastňovali zástupci vrcholných představitelů země. Ale nic jiného v tom nebylo, žádné vymezení se proti panu Štěchovi. Alespoň podle Jindráka ne.

Předseda Senátu to však viděl jinak. „Kdybych nebyl dotazován na ten čas, tak bych to bral tak, že to bylo stanoveno a že se s tím nedá nic dělat," uznal Štěch. Jenže na schůzce byl přitom např. i ministr obrany Lubomír Metnar, který z hlediska ústavy zastává nižší funkci než místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, takže dáma na schůzce mohla být. „A to už vůbec nemluvím o tom, že byl na schůzce přítomen i hradní kancléř Mynář," dodal ještě Štěch. Postavení Vratislava Mynáře je z hlediska ústavy mnohem slabší než postavení místopředsedkyně Senátu. Proto Štěch nepovažuje jednání Hradu za férové.

Nemusí se s Milošem Zemanem vždy shodnout, ale považuje za správné, aby byl na schůzce zastoupen také Senát.

Ve druhé polovině rozhovoru podotkl, že by koaliční partner Andrej Babiš měl ctít fakt, že si ČSSD vybrala nějakého kandidáta na ministra zahraničí. Sociální demokracie na post prosazuje europoslance Miroslava Pocheho a premiér by se podle Štěcha měl za tohoto kandidáta postavit. Nepůjde-li to jinak, měl by podat i kompetenční žalobu. Předseda ČSSD Jan Hamáček, který resort dočasně řídí, však podle předsedy Senátu práci zvládá.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…