Miliarda dolarů pro hladovějící Jemen

25.04.2017 19:17

Zástupci téměř 50 zemí dnes na dárcovské konferenci v Ženevě oznámili, že zvýší finanční podporu hladem sužovaného Jemenu. Dohromady dárcovské země Jemenu slíbily téměř 1,1 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun), oznámil generální tajemník OSN António Guterres. Podle něj je jemenská „hladová krize“ největší na světě. Česká republika se zavázala přispět milionem dolarů, píše ČTK.

Miliarda dolarů pro hladovějící Jemen
Foto: Archiv
Popisek: Jemen

OSN pro blízkovýchodní zemi, kde od roku 2014 zuří občanská válka, žádala pro tento rok 2,1 miliardy dolarů. Od první výzvy k finančním darům, učiněné před čtyřmi měsíci, se však do dnešní konference podařilo vybrat jen 15 procent z této částky. Mnoho zemí nyní zvýšilo svou dosavadní přislíbenou pomoc o milionové částky, informovala agentura DPA.

Spojené státy přislíbily dodatečných 94 milionů dolarů, a celkově tak Jemen podpoří 526 miliony dolarů

Například Německo ve srovnání s předchozím rokem humanitární pomoc Jemenu zvětšilo o 17 milionů eur (456 milionů korun) na 50 milionů, řekla zmocněnkyně německé vlády pro lidská práva Bärbel Koflerová. „Ženy, dívky, chlapci a muži v Jemenu platí cenu za konflikt, který nezpůsobili,“ dodala německá představitelka. Stejně jako loni navíc Německo i letos Jemenu přispěje 55 miliony eur na rozvojovou pomoc.

Spojené státy přislíbily dodatečných 94 milionů dolarů, a celkově tak Jemen podpoří 526 miliony dolarů. Evropská unie vyčlení navíc 116 milionů eur, z čehož 46 milionů půjde na humanitární pomoc a 70 milionů na dlouhodobé projekty.

Českou republiku v Ženevě zastupoval náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, který přislíbil humanitární pomoc Jemenu v hodnotě jednoho milionu dolarů na tento a příští rok.

Hladoví celá jedna generace

V Jemenu jsou nefunkční stovky nemocnic, protože nejsou léky. Zavřena je také řada škol. Není dostatek pitné vody a potravin, mnoho lidí navíc uvízlo mezi dvěma bojovými frontami. Dvě třetiny ze 27 milionů obyvatel země potřebují podle OSN naléhavě pomoc. „Jsme tady, abychom dávali naději,“ prohlásil dnes Guterres.

„Téměř sedm milionů lidí (v Jemenu) neví, kde seženou další jídlo,“ uvádí Světový program pro výživu (WFP). „Téměř 2,2 milionu dětí trpí nedostatkem jídla, z nich 500 000 hrozí smrt hladem,“ varuje organizace. Každých deset minut v Jemenu zemře dítě mladší pěti let na nemoci, kterým by se dalo předejít.

„Jsme svědky toho, jak hladoví celá jedna generace, která si odnáší trvalé následky,“ řekl Guterres.

Jemenský premiér Ahmad Ubajd bin Daghr ze situace viní šíitské povstalce, kteří podle něj zemi uvrhli v chaos a ovládli rozsáhlá území. „Jenom mír může toto utrpení ukončit,“ prohlásil šéf jemenské vlády.

Dodávky humanitární pomoci do Jemenu komplikují těžké boje o klíčový přístav Hudajdá, odkud se povstalecké šíity snaží vytlačit mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…