Miliardář Janeček: Lidstvo vymýtí bídu. A třeba to začne v Česku

06.09.2012 13:23

Protikorupční aktivista Karel Janeček je přesvědčen, že se mu podaří nabourat fungující volební systém a díky tomu u nás dojde k významné změně, která nastaví společnost tak, aby nebyla bída ani zásadní nespravedlnost. Poslední možnost k pohodové změně je teď na podzim, později už budou hrozit revoluce.

Miliardář Janeček: Lidstvo vymýtí bídu. A třeba to začne v Česku
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček

Za revolucionáře se rozhodně nepovažuje veleúspěšný podnikatel Karel Janeček, i když kromě založení Nadačního fondu proti korupci zaujal i tím, že se chystá na podzim rozbít stávající volební systém v Česku. „Jsem přesvědčen, že revoluce zatím není nutná. Je extrémně riskantní, ale může nastat situace, kdy nutná bude. A to tehdy, pokud se nepodaří, a podle mě teď na podzim máme poslední šanci, relativně na pohodu změnit volební systém,“ říká Karel Janeček v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Dlouhodobě se netají tím, že politické strany považuje za zlo. „Kvůli nim se do Parlamentu dostávají lidé s horšími hodnotami, než je průměr. Třeba v neziskovém sektoru vidím spoustu lidí, kteří mají skvělé myšlenky, projekty, nápady. A přitom to dnes nikdo pořádně nepodporuje! Je možné, že třeba za čtyři volební období se ukáže význam politických stran jako marginální,“ přemítá Janeček.

V Americe lidé nechápou, co jim přinese radost a hodnoty

Jist si tím však úplně není a minimálně očekává, že politické strany budou rozhodně existovat jako kluby. „Třeba KDU-ČSL bude existovat i za padesát let,“ domnívá se devětatřicetiletý rodák z Plzně, který svými počítačovými programy dobyl svět, že lidovci nevyprodukovali jen Miroslava Kalouska, ale že za Josefa Luxe jejich politika tak hrozná nebyla.

Za chybu považuje, že se lidem odmalička vštěpuje, že hodnota je konzum, což ilustruje na příkladu Ameriky, kde osm a půl roku žil. „Oni vůbec nechápou, co jim přinese radost a hodnoty. Logicky a racionálně chce být každý co nejšťastnější a co nejspokojenější. A to je super! Problém je v tom, že lidé mají vymyté mozky. Myslí si, že osobní radosti a spokojenosti dosáhnou tím, že budou víc konzumovat, že víc nakradou. To je však totální blábol,“ tvrdí Janeček v rozhovoru pro Reflex.

Nemusí existovat jediný člověk, jenž hladoví

Sám má na radost a spokojenost jiný pohled. „Pochopil jsem, nebo si to alespoň myslím, že většině lidí přinese radost nikoli to, že něco dávají, ale to, že něco tvoří. Lidé musí dělat něco, co dělá radost jim i ostatním. Pokud tohle lidem vysvětlíme, pak se společnost může za pár let změnit,“ doufá Karel Janeček.

Také o tom, jaké poměry by u nás měly panovat, má bojovník proti korupci zcela jasno. „Společnost musí být nastavená tak, aby nebyla bída ani zásadní nespravedlnost. A vůbec se nebráním tomu, že se to podaří nejprve v České republice a pak se to bude šířit. Dnes jsme ve společnosti, kde díky technologiím můžeme žít naprosto na pohodu. Nemusí existovat jediný člověk, jenž hladoví,“ myslí si Karel Janeček.

Po změně volebního systému musí přijít obnova společnosti

Závěrem se svěřil s vizí, kterou má a která by se mohla naplnit už za pár let. „Změnit volební systém, pak obnovit společnost. Obrovská prosperita. A nejen u nás, ale globálně. Pak už stačí jen spojit schopné lidi a spolupracovat. Pokud svět bude pozitivní, pak je dalším krokem spojit nejlepší mozky a vytvářet co nejlepší realitu. V horizontu nějakých let budeme určitě cestovat po vesmíru. To není problém,“ konstatuje optimisticky Janeček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…