Miliardář Karel Janeček "přepočítal" výsledky voleb. To budete koukat...

11.12.2013 12:53

Podnikatel a matematik Karel Janeček navrhl nový volební systém Demokracie 2.1. V něm by úspěch slavili především kandidáti s nezkaženou reputací. Komunisté by naproti tomu zcela pohořeli. Ukázalo se to v průzkumu agentury Market Vision.

Miliardář Karel Janeček "přepočítal" výsledky voleb. To budete koukat...
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček

V experimentu, který testoval Janečkovu Demokracii 2.1, by KSČM nezískala ani jeden mandát v žádném kraji. Neuspěly by ani extremistické či populistické strany jako Dělnická strana sociální spravedlnosti a Úsvit přímé demokracie.

Jména s podezřelou minulostí Demokracie 2.1 tvrdě ztrestala

Úspěšně by z případných voleb vyšlo hnutí ANO, které by získalo 19 z 28 mandátů. Lídr hnutí Andrej Babiš by se nicméně do sněmovny nedostal kvůli takzvaným minusovým hlasům. Podobně by dopadl i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nejlépe by na tom byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Celý přepočet ZDE

„Mandáty v zásadě získali lidé, kteří nemají v politice zkaženou reputaci. Naopak jména s podezřelou nebo vyloženě pošramocenou minulostí Demokracie 2.1 tvrdě ztrestala,“ vysvětluje výsledky Karel Janeček.

Experiment prý potvrdil předpoklad, že Demokracie 2.1 zvyšuje šance slušných a schopných lidí na zvolení do Poslanecké sněmovny. Má tedy potenciál zlepšit fungování státu a náladu ve společnosti.

Volič má v Janečkově systému větší vliv na výsledek voleb

„Tohoto účinku se dosahuje nejen díky tomu, že se volí osobnosti, ale i kvůli efektu více hlasů, kdy má informovaný volič při zachování rovnosti hlasů větší vliv na výsledek voleb,“ dodal Janeček.

Agentura provedla průzkum v době sněmovních voleb na reprezentativním vzorku 2500 respondentů. Ti byli požádáni, aby uvedli, jak volili v předčasných volbách a komu dali preferenční hlas. Následně odvolili podle systému Demokracie 2.1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…