Miliardy létají a Zeman přiveze další. Zaorálkův náměstek předložil výsledky jednání s Čínou

03.01.2017 7:45

O tom, kolik toho Číňané u nás dosud proinvestovali a jaké čínské investice se ještě chystají, mluvil v rozhovoru se serverem Echo24.cz náměstek ministra zahraničních věcí Lukáš Kaucký.

Miliardy létají a Zeman přiveze další. Zaorálkův náměstek předložil výsledky jednání s Čínou
Foto: archív autora
Popisek: Čína, ilustrace

„V roce 2015 jen státní agentura Czech Invest zaregistrovala 16 projektů s čínskými investory v rozsahu 4,625 miliardy korun, což je více než 50 procent investovaného kapitálu z celé Asie za daný rok,“ uvedl Kaucký s tím, že v loňském roce dokončil Czech Invest 6 registrovaných projektů ve výši 3,475 miliardy korun, které vytvořily přibližně 1100 pracovních míst.

Celý text je ZDE

Největším čínským investorem u nás je podle Kauckého společnost CEFC China, která realizovala investice ve výši 22,8 miliardy korun. „V současnosti holding již pod platnými smluvními vztahy dokončuje další projekty ve výši 30,6 miliardy korun,“ podotkl.

Čínští investoři mají největší zájem o automobilový průmysl, spotřební energetiku, obchodní služby, telekomunikace a potravinářství.

„Mezi nejvýznamnější nové patří investice společnosti Beijing West Industry ve výši 741 milionů korun do výroby automobilových dílů, konkrétně tlumičů, v Chebu, která vytvoří nových 315 pracovních míst. Dalším významným projektem je investice společnosti Yanfeng do výroby automobilových interiérů v Plané nad Lužnicí ve výši asi jedné miliardy korun, která vytvoří přibližně 400 pracovních míst,“ upřesnil Kaucký.

Nyní jedná Czech Invest s více než 10 čínskými investory o potencionálních investicích do projektů vznikajících na zelené louce v hodnotě kolem 20 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…