Milion chvilek chce utopit Faltýnka. Tohle na něj vytáhli. Odposlechy? Minář na koni

21.04.2020 21:13

Spolek Milion chvilek musel kvůli koronaviru přerušit sérii demonstrací mířených proti Babišově kabinetu. Ačkoli nyní hlavní organizátor protestů Mikuláš Minář rozjímá v lese, jeho hnutí nehodlá polevit a pouští se do dalších útoků vůči vládě. Poukazuje na dokument, jenž popisuje vliv řady politiků a vysoce postavených úředníků na dělení dotačního balíku. Mezi nimi figuruje i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Milion chvilek chce utopit Faltýnka. Tohle na něj vytáhli. Odposlechy? Minář na koni
Foto: Archiv PL
Popisek: Jaroslav Faltýnek v pořadu Horké téma

„Vzpomínáte, jak jsme psali o brněnském korupčníkovi z ANO Jiřím Švachulovi? A o vlivu Faltýnků na něj? Začíná se ukazovat, že to nejsou pouze veřejné zakázky v Brně, o které má mocný pan Faltýnek ‚zájem‘,“ píše iniciativa ve svém facebookovém komentáři.

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

Fotbalový magnát Pelta si v nově odkrytých odposleších tehdejší náměstkyni z MŠMT Simoně Kratochvílové stěžuje, že z Faltýnka už je jen ‚klasický výběrčí pro sebe‘. Kratochvílová se svěřila, že se s ní Faltýnek potkal a ukázal jí seznam dotací, o které má zájem. U nich si podle žalobce Ondřeje Trčky udělala obžalovaná Kratochvílová puntík, popisuje Milion chvilek korupční kauzu dál.

„Kratochvílová dále v odposleších popisuje, jak se s Faltýnkem potkala jednoho dne ve Sněmovně a ten na ní prý ‚ječel‘ za to, že mu nevyšla podpora projektu Jeseník, o kterou důrazně projevil Kratochvílové zájem. Několik dní poté se v odposlechu Kratochvílová Peltovi přiznává, že Jeseník musí na seznam podporovaných projektů dát. ‚Faltýnek,‘ dodává dle obžaloby šeptem,“ dodává hnutí.

„A kdo jiný by v tomto příběhu měl hrát svoji roli, než papalášský a velmi vlivný poradce prezidenta Martin Nejedlý? Tomu se dle obžaloby zželelo futsalistů z Era-Pack Chrudim, jejichž projekt na nové vybavení neobdržel dostatečné hodnocení a tak na podporu nedosáhl,“ pokračuje Milion chvilek. „Je to z Hradu, takže jim peníze musíme dát ... Je to Nejedlý a on musí být,“ zmiňuje z odposlechu slova Pelty, který nakonec futsalistům hodnocení zvyšuje.

Milion chvilek na svých facebookových stránkách opírá tato svá tvrzení o informace Seznam Zpráv, které nahlédly do obžaloby sportovních bossů Miroslava Pelty a Miroslava Jansty. Žalobce v ní rozkrývá, jak se při rozdělování sportovních dotací angažují politické špičky.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí
Díky nahranému rozhovoru státní zástupce v žalobě skutečně popisuje, jak si Miroslav Pelta postěžoval Simoně Kratochvílové, která v té době měla jako náměstkyni na ministerstvu školství na starosti právě rozdělování dotací, že jsou z Faltýnka všichni zklamaní. Podle Pelty – jak zaznamenaly policejní odposlechy v rámci akce Kanec – se z něj stává „klasický výběrčí pro sebe“.

Kratochvílová nato Peltovi popsala, že se s Faltýnkem potkala a že jí předseda poslaneckého klubu hnutí ANO ukázal seznam dotací, na nichž měl zájem. Obžaloba uvádí, že Jaroslav Faltýnek měl označené tři akce. Jednou z nich byl projekt městyse Chodová Planá, kde byl v minulosti starostou současný poslanec ANO Jan Volný.

Podle žalobce si Kratochvílová u projektů udělala zmíněné puntíky a Faltýnek podle dokumentu ještě řekl, „ať se podívá na Jeseník“. Šlo o projekt, v němž figuroval tehdejší starosta a současný poslanec ANO Adam Kalous.

Faltýnek poté policistům sdělil, že nikdy nechtěl, aby byl někdo zvýhodněn, a že žádné seznamy dotací nikdy neměl. S výjimkou Jeseníku o projektech žádajících veřejnou podporu prý nic nevěděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…