Milion chvilek mění kurs: Takhle vás obrátí proti Babišovi

01.10.2019 14:24

Spolek Milion chvilek chystá na ohlášenou masovou demonstraci 16. listopadu novou výzvu, která se nebude věnovat kauze Čapí hnízdo. „Kauza Čapí hnízdo končí s podivnou pachutí, ale náš cíl je větší a širší než jedna kauza nebo i osoba premiéra a prezidenta,“ píše se na facebookovém profilu spolku. Novou výzvou má být omezení moci autoritářů a snaha přesvědčit lidi, aby je nevolili.

Milion chvilek mění kurs: Takhle vás obrátí proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii

Na facebookovém profilu spolku Milion chvilek se v Den české státnosti objevil komentář, který označuje konec kauzy Čapí hnízdo jako podivný. „Kauza Čapí hnízdo možná končí s podivnou pachutí, ale právě tak se zapíše do myslí lidí. Jako prokazatelně účelová machinace, která se navíc kvůli tlakům mocných ani nedostala před soud. Stínu možného dotačního podvodu, ovlivňování justice a službičky od prezidenta se tak Andrej Babiš už nikdy nezbaví,“ snaží se spolek navodit pocit alespoň dílčího vítězství.

Anketa

Měl by se Andrej Babiš bát demonstrací „Milionu chvilek“ v období kolem 17. listopadu?

6%
94%
hlasovalo: 19165 lidí

Zároveň představitelé spolku upozornili na další kauzy, které podle nich podkopávají demokracii v zemi. „Prezidentovo pohrdání Ústavou. Snahu vystrnadit ČSSD z vlády a nahradit ji prezidentovými lidmi. Překvapivé a náhlé zastavení stíhání kauzy Čapí hnízdo po čtyřech letech. Nepřesvědčivou komunikaci a slabé odůvodnění. Neschválení ústavní žaloby na prezidenta. A konečně nehorázné prohlášení o přichystané abolici pro Andreje Babiše,“ vypočítává nedávné kauzy spolek.

Podle něj ale právě tento „rozklad politické a demokratické kultury“ posiluje lidi, kteří s tím chtějí bojovat. „Další a další lidé se probouzejí k aktivitě a spojují se v úsilí o pozitivní změnu. Pod povrchem to začíná kypět a vřít. To, co se nyní jeví jako neotřesitelné, může být nakonec vratké a dočasné. Po úseku klesání přijde zase stoupání,“ věří aktéři Milionu chvilek pro demokracii.

Zástupci spolku vybízejí, aby lidé přestali řešit kauzy premiéra a „šli dál“. „Je třeba to jasně pojmenovat a nezapomenout. Zároveň je třeba přestat na Čapí hnízdo konsternovaně hledět a nedělat z něj středobod, s nímž vše stojí a padá,“ píše se na facebookové stránce spolku s tím, že cílem má být kvalitní a zdravá demokracie bez moci autoritářů. „Jediná dlouhodobá cesta, jak omezit moc autoritářů, je dosáhnout toho, aby je lidé nevolili,“ přidává na závěr výzvu, aby se lidé účastnili demonstrací 16. a 17. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…