Milion chvilek svolává občany: V říjnu se hraje o vše. Necháte republiku napospas oligarchovi?

20.08.2021 8:01 | Ze sítí

Premiér Andrej Babiš (ANO) válcuje opoziční strany, alespoň to ukázal včerejší nejnovější průzkum STEM, v němž by volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo ANO s velkým náskokem před koalicí Spolu a koalicí Piráty se STAN. Spolek Milion chvilek pro demokracii proto opět bije na poplach a vyzývá lidi k zapojení do kontaktní kampaně a podpoře demokratů, volební výsledky prý budou velmi těsné.

Milion chvilek svolává občany: V říjnu se hraje o vše. Necháte republiku napospas oligarchovi?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V srpnu by sněmovní volby vyhrálo ANO s 31,1 procenta hlasů před koalicí Spolu, tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, s 21,7 procenta a koalicí Pirátů a STAN s 18,7 procenta. Ukázal to model agentury STEM, který dnes večer zveřejnila CNN Prima News.

Do Sněmovny by se podle něj dostala ještě SPD s 11,2 procenta a KSČM s 5,8 procenta hlasů. Pět procent potřebných pro vstup do dolní komory Parlamentu by naopak nepřekročila ČSSD, které model přisoudil 4,6 procenta.

Opět o důvod víc, proč chvilkaři burcují své spoluobčany k akci.

„V říjnu hrajeme o vše. Buď necháme Českou republiku napospas oligarchovi, komunistům a extremistům, kteří zničí nezávislá veřejnoprávní média a soudy a povedou nás pryč z EU, anebo zahájíme změnu a vykročíme směrem k opravdové demokracii, vyčistíme státní správu od Agrofertu a upevníme svou pozici ve svobodném světě, ve kterém se dá důstojně žít,“ píše spolek ve svém facebookovém komentáři.

„Pokud chcete to druhé, tak věřte, že bez vás se to nepodaří. Záležet bude na každém hlasu a výsledek bude velmi těsný. Staňte se součástí změny!“ nábadá spolek veřejnost a odkazuje na svůj web, kde je možné se zapojit do kontaktní kampaně na podporu demokratů.

Proti volebnímu modelu STEM z konce června si ANO polepšilo o víc než tři procentní body, pozice opozičních koalic se vyměnily. Piráti a STAN byli v červnovém modelu STEM druzí s 24,1 procenta a Spolu třetí se 17,4 procenta. Přes pět procent by se v červnu dostala ještě SPD, ČSSD, KSČM a Přísaha. Té srpnový model STEM přisoudil 3,3 procenta, 3,1 procenta by měla společná kandidátka Trikolóry, Svobodných a Soukromníků.

ANO se podle autorů posledního výzkumu STEM silně opírá o voliče ve věku 60 a více let, třebaže je jeho voličská základna poměrně široce rozkročená. U koalice Spolu nenastávají extrémnější výkyvy a přízeň voličské základny se zdá být relativně stabilní, uvedli. „Stojí si stále dobře u mladých voličů, naopak mezi lidmi ve středním a zejména vyšším věku ztrácí,“ komentovala výsledky STEM koalice Pirátů a STAN.

Do voleb zbývá 49 dní, uskuteční se 8. a 9. října.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…