Miloš Zeman nejspíš odchází, objevil Petr Kamberský z Lidových novin. A toto k tomu napsal

19.12.2015 7:54

Zemanovo odcházení, tak nazval svou glosu v dnešních Lidových novinách jejich komentátor Petr Kamberský. Týká se ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka, který se má stát českým velvyslancem v USA.

Miloš Zeman nejspíš odchází, objevil Petr Kamberský z Lidových novin. A toto k tomu napsal
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

Kamberský uvádí, že to, že bude Kmoníček ambasadorem, bylo dlouhodobě jasné, otázkou jen bylo, za jaké vlády se tak stane. „Tak už to tady chodí a není to nic zlého. Pokud zahraniční politiku státu ovlivňují tři hráči (prezident, premiér, ministr zahraničí), je i personální koordinace nezbytná,“ uvedl však k tomu Kamberský. A podivuje se především nad tím, že schválení Kmoníčkovy nominace přichází v brzký čas. 

„Pokud z Hradu odejde další z klíčových mužů, s kým bude Miloš Zeman dělat příští kampaň, kdo bude jeho tým? Jinak řečeno: Nenaznačuje nám hlava státu, že jí jedno období vládnutí bude stačit, tak jako jí stačilo jedno období v křesle premiéra?“ ptá se Kamberský a poznamenává, že na odchodu je i Jindřich Forejt, hradní protokolář, o němž se spekuluje, že bude velvyslancem ve Vatikánu.

A nejsou to jediné dvě osoby, se kterými se bude Zeman loučit. Nejprve se rozkmotřil se svým velkým podporovatelem, lobbistou Miroslavem Šloufem, odchází i šéf vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc, kterému nebyla prodloužena bezpečnostní prověrka, otřeseny jsou i posty kancléře Vladimíra Mynáře, který je zcela bez prověrky, či Martina Nejedlého, poradce hlavy státu, jehož firma dluží státu miliony. A pryč je i další Zemanova opora, Jiří Rusnok, jenž má místo v České národní bance. 

„A v tuto chvíli pouští Zeman nejméně problematického muže pryč? Naděje je opium lidstva, ale kdyby se náhodou ukázalo, že Miloš Zeman nebude znovu kandidovat, tak Kmoníčkův odchod byl onen bod zlomu,“ uzavírá v té souvislosti ke Kmoníčkově odchodu Kamberský.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…