Miloš Zeman vyhověl papeži Františkovi. Jak?

22.11.2016 12:01

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček předstoupil před novináře na své pravidelné tiskové konferenci. Hovořil mimo jiné o programu hlavy státu 17. listopadu, ale i o tom, že prezident Zeman udělil v minulých dnech dvě milosti.

Miloš Zeman vyhověl papeži Františkovi. Jak?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Úvodem se Ovčáček vrátil k oslavám státního svátku 17. listopadu. „Pan prezident v tento den v Lánech vzpomínal. Vzpomínal na to, jak byl za článek v Technickém magazínu potřetí vyhozen z práce. Vzpomínal na to, jak byl 28. října 1989 na nepovolené demonstraci na Václavském náměstí. Vzpomínal na 17. 11. 1989, na to, jak byl na Albertově, Vyšehradě a nakonec na Národní třídě. Vzpomínal na Letnou, na to, jak byl v celé řadě divadel a fakult. Pan prezident má pocit, že bylo dobře, že všechny tyto akce absolvoval v době, kdy odvaha nebyla levná,“ uvedl Ovčáček.

Následně zmínil, že hlava státu udělila k neděli dne 20. listopadu dvě milosti. „Prezident tak vyhověl žádosti papeže Františka prokázat ke konci Svatého roku akt milosrdenství a laskavosti,“ řekl Ovčáček s tím, že prezident Zeman udělil milost ženě, jež se v žaláři stará o dítě. V druhém případě se jednalo o milost z důvodu zdravotního stavu. Oba tresty se týkaly zpronevěry. 

Dnes se prezident Zeman setkává s novými kandidáty na ministry – Miloslavem Ludvíkem a Janem Chvojkou. „Zítra zahajuje prezident Zeman návštěvu Ústeckého kraje. Klíčovými body programu budou samozřejmě diskuse s občany,“ zmínil Ovčáček. V sobotu se pak v Lánech uskuteční setkání expertní skupiny ohledně školství. 

„V úterý 29. listopadu se prezident setká se srbskou hlavou státu, ve středu s francouzským prezidentem a ve čtvrtek s tádžickou hlavou státu,“ řekl.

Na dotaz, jakým způsobem bude řešen omyl ohledně (ne)účasti amerického velvyslance Andrewe Schapira na oslavách státního svátku 28. října, Ovčáček odvětil: „Pan prezident celou věc s panem ředitelem Forejtem probral, nebude z toho však vyvozovat žádné personální důsledky. Osobní domluva vše vyřešila.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…