Minář z Milionu chvilek? Demagog, kterému pomáhá ČT, varuje publicista

14.06.2019 14:30

Předsedu spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře přirovnal publicista Zdeněk Jemelík ke „krysaři“, virtuální postavě, která dokáže hlasem své píšťaly svést davy ke skoku do propasti za vidinou věčné blaženosti. Minář podle jeho slov podobně vede davy k demonstracím za vidinu života v právním státě bez nenáviděného Babiše a nebezpečné Benešové a za jeho vábením jde stále více lidí, zmámených jeho výmluvností. V souvislosti s tím pak píše také o politickém aktivismu České televize.

Minář z Milionu chvilek? Demagog, kterému pomáhá ČT, varuje publicista
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

Podle Jemelíka účinnost Minářova vábení vydatně posílila Česká televize, která jej pozvala do pořadu Události, komentáře a v rámci předstírání vyváženosti pak nechala jeho vystoupení okomentovat dva druhořadé politiky, kteří jeho výmluvnosti nemohli konkurovat. Michal Kubal jako moderátor pořadu nebyl prý způsobilý jeho výroky podrobit kritickému zkoumání. „Česká televize si tím strhla masku předstírání veřejnoprávní politické neutrality: zapojila se aktivně do vytváření nálady veřejnosti ve prospěch odstranění Andreje Babiše z čela vlády mimoparlamentní, popř. mimoprávní cestou,“ je přesvědčen publicista.

„Mikuláš Minář se v televizním vystoupení předvedl jako skvělý ‚krysař‘: je to inteligentní, dovedný demagog, nadaný vynikající výmluvností,“ všímá si Jemelík, podle kterého lidé na náměstích nezkoumají věcný obsah jeho lákavých výroků, stejně jako se kdysi voliči ČSSD nezajímali o plnitelnost volebního hesla „Akce čisté ruce“ či voliči hnutí ANO o plnitelnost příslibu blahobytného života ve státě zbaveném rakoviny korupce.

Obává se tak, že také v případě ostatních požadavků, na které Mikuláš Minář vábí zmatený lid, by při bližším zkoumání bylo všecko jinak, než se na první pohled zdá. „Položme si především otázku, zda existuje objektivní důvod pro pořádání protivládních demonstrací, spočívající ve viditelném úpadku země a viditelné nezpůsobilosti vlády mu zabránit,“ vybízí Jemelík k zamyšlení.

I když má Jemelík k šéfce justice Marii Benešové prý také kritický postoj, nemyslí si, že je nutná její okamžitá rezignace, jak požadují demonstranti. Zdůrazňuje, že nemá totiž pravomoc, kterou by mohla jakýmkoli způsobem zasáhnout do kauzy Čapí hnízdo ve prospěch Andreje Babiše. „Suma sumárum: objektivní důvod ke svržení vlády Andreje Babiše nevidím. Demonstranty asi pálí dobré bydlo a objektivně usilují o nahrazení jeho vlády partou jeho neúspěšných konkurentů. Neuvědomují si to díky svádění výmluvného mládence Mináře,“ píše Jemelík ve svém komentáři na serveru VašeVěc.cz.

Hlavními požadavky mimo rezignace Babiše a Benešové, jimiž Minář svádí masy, jsou nezávislost justice a státního zastupitelství. „‚Krysař‘ ale neříká nic o tom, v čem vidí jejich závislost, popřípadě jakými nástroji by se jejich nezávislost dala prolomit,“ zdůrazňuje publicista s tím, že neuvádí ani, jaká opatření k prohloubení nezávislosti by byla nutná. „Asi by upadl do rozpaků, kdyby toto vše měl srozumitelně vysvětlit,“ píše a dodává, že Minář by měl upřesnit své představy stran nezávislosti justice a státního zastupitelství. „Pokud by se ‚Krysař‘ pustil do věcných podrobností, bublina jeho skvělosti by splaskla,“ předpokládá Jemelík.

Vyjádřil se také k požadavku, kterým má být jistota neodvolatelnosti pro nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Mikuláš Minář by prý měl vysvětlit, proč v něm vidí záruku nezávislosti státního zastupitelství obecně a ve vztahu ke kauze Čapí hnízdo zvlášť. „Zřejmě neví nebo nechce vědět, že Pavel Zeman dávno přestal usilovat o reformu státního zastupitelství, s kterou do funkce nastoupil, že posílil postavení komunistických prokurátorů ve svém úřadě,“ řekl Minářovi doporučil, aby se zamyslel nad tím, zda „opotřebovanost“ jím chráněného Pavla Zemana nedosáhla stupně neúnosnosti.

Novou látku k popouzení davů Minářovi prý poskytli bruselští úředníci zasláním konceptů auditorských zpráv k vyjádření. „Dostaly se na veřejnost a iniciativní roli v jejich šíření sehrály Bakalovy Hospodářské noviny, to by mělo nabádat k opatrnosti,“ řekl s tím, že v této fázi je právní hodnota konceptů nulová a jako zdroj informací jsou bezcenné. „Používat je k rozeštvávání mas je neodpovědné,“ míní Jemelík.

Rozumí spíše odporu, který „Krysař“ vyvolává proti Andreji Babišovi kvůli jeho postavení obviněného, možná brzy obžalovaného. Slabinou jeho argumentace však je prý skutečnost, že neví, z čeho přesně je Andrej Babiš obviněn a jak se pan obviněný zachová v případě, že státní zástupce podá obžalobu. Choulostivější je „Krysařova“ námitka práce Babiše pro StB. „Zde se projevuje i porušení souvislostí historické paměti národa. Je mi jasné, že věkově podměreční demagogové se bijí v prsa a tvrdí, že oni by se na Babišově místě s příslušníky StB nebavili ani o počasí. Snadno se jim to říká, když zkoušce pravdy nemohou být vystaveni,“ podotýká.

Pokud Minář předpokládá, že Babiš byl vědomým a dobrovolným spolupracovníkem StB, křižuje jej podle Jemelíka na podkladě dokumentace, vyrobené zločineckou organizací StB. „O její věrohodnosti si můžeme myslet cokoli. Ví Minář o nějakém konkrétním poškození státu nebo některého občana jako výsledku údajné spolupráce Andreje Babiše s StB?“ pokládá Jemelík otázku, která je prý důležitější než tvrzení o podpisu vázacího aktu, který může být pravý nebo stejně tak dobře podvržený jako doklad.

„Mikuláš Minář je sice velmi obratný a výmluvný demagog, ale přesto nakonec pouze jalový mluvka. A Česká televize jeho vpuštěním na obrazovku daným způsobem ztratila pel nevinnosti politicky neutrálního média a zařadila se do šiku bojovníků za svržení Andreje Babiše mimoparlamentními a popř. mimoprávními prostředky,“ shrnul Jemelík na závěr a vyjádřil politování nad občany, kteří jdou za zvukem krysařovy píšťaly v mylném domnění, že prospívají blahu národa.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…