Ministerstva vyplatila na letních odměnách přes 100 milionů

14.09.2011 10:42

Letní odměny dohromady za více než 100 milionů korun vyplatila letos česká ministerstva. Nejštědřejší bylo ministerstvo obrany, které mezi zaměstnance rozdělilo 55 milionů korun. Naopak ministerstvo dopravy a ministerstvo průmyslu a obchodu nevyplatilo žádné bonusy.

Ministerstva vyplatila na letních odměnách přes 100 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Jde o částku, kterou ministerstvo ušetřilo na výdajích určených na platy," řekl Lidovým novinám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Dvě třetiny celkové částky, tedy zhruba 36,6 milionu korun, zamířily mezi 22 tisíc vojáků z povolání. Každý ze čtyř náměstků si pak v průměru přilepšil o 58 tisíc korun.

Nejlépe jsou na tom v tomto směru čtyři náměstci na ministerstvu životního prostředí. Každý dostal během léta k výplatě 137 500 korun. Náměstci na ministerstvu vnitra si rozdělili 350 tisíc korun, na ministerstvu kultury činila průměrná odměna náměstka 86 tisíc.

Odměny byly z ušetřených peněz

Ministerstva tvrdí, že peníze získala díky vlastnímu šetření. "Hlavním zdrojem pro vyplacení mimořádných odměn byly peníze ušetřené díky úsporným opatřením, například zastavení postupů do vyšších platových stupňů podle odpracovaných let či omezení přesčasové práce," sdělila LN Tereza Dvořáčková, mluvčí ministerstva zemědělství, které o prázdninách uvolnilo na prémie přes 22 milionů korun.

Ministerstva také většinou tvrdí, že rozdělování peněz bylo rovnoměrné. Na ministerstvu kultury si ovšem 29 jeho vedoucích pracovníků přišlo na něco málo přes milion korun, zatímco ke 199 řadovým úředníkům se dostalo jen o půl milionu korun více.

Ani korunu odměn nevyplatilo v létě ministerstvo dopravy a také průmyslu a obchodu. "Od nástupu Pavla Dobeše, tedy 1. července, žádné mimořádné odměny v rámci ministerstva dopravy vyplaceny nebyly," řekla deníku mluvčí ministra Květa Kočová.

Čtěte:

Johnovy odměny podřízeným. Nemorální, ale ne nezákonné

Odměny u Kalouska: Prémie 420 tisíc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…