Ministerstvo chce na části silnic první třídy rychlost až 110 km/h

11.08.2012 21:02

Ministerstvo dopravy chce na vybraných silnicích první třídy zvýšit dosavadní devadesátikilometrovou rychlost až na 110 kilometrů v hodině. Podle České televize se pilotní projekt spustí už na podzim v úseku Hradec Králové - Pardubice.

Ministerstvo chce na části silnic první třídy rychlost až 110 km/h
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Když plán schválí vláda, stodesetikilometrovou rychlostí by řidiči brzy mohli jezdit i na některých dalších čtyřproudých silnicích první třídy. Jde prý například o silnici mezi Novou Hospodou a Pískem, mezi Českými Budějovicemi a Lišovem a z Karlových Varů do Ostrova.

Další zamýšlenou změnou je podle televize to, že rychlostní silnice by měly být přejmenovány na dálnice. "Třeba z R6 u Karlových Varů bude D6," uvedla ČT. Pokud bude kabinet souhlasit s tímto záměrem, dálniční síť se "přes noc" rozroste o 300 kilometrů, dodala televize.

Nově povýšené silnice by dostaly nové informační tabule, aby řidiči snadno věděli, jakou maximální rychlostí mohou jet.

Reakce bývalého ředitele ŘSD René Poruby:

Tak jsem se dočetl, jak ministerstvo dopravy plánuje zvýšit rychlost na některých čtyřpruhových komunikacích s děleným svodidlem uprostřed. Tak mi to připomnělo pohádku - Jak Pejsek s Kočičkou vařili dort. Srovnávat kvalitativně silnici I. třídy mezi Hradcem a Pardubicemi se silnicí I/48 mezi Příborem a Novým Jíčínem může pouze pan ministr Dobeš a jeho tým s průměrným věkem pod 30 let.  

Napadají mě jen dvě možnosti, buď z tohoto nápadu hovoří jasná nezkušenost a chtivost rozšířit kilometry silnic, na kterých se bude vybírat mýto. Nebo někdo chce vypsat zakázku na bezpečnostní audity, o kterých hovořil I. náměstek Hampl.
 
Ať je to jedno, nebo druhé, obojí je společensky nebezpečné a jsem přesvědčen, že podpora tohoto nápadu pana plukovníka Tržila u jeho podřízených v Novém Jičíně nevyvolala nadšení, zvláště v tomto úseku smrti. Zkrátka: ministerské hlavy se daly dohromady a vymýšlí další průšvihy, jako byly registry, které jim zatím beztrestně prošly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…