Ministerstvo financí chce finanční kompenzace pro dárce ledviny

04.03.2012 6:44

V České republice je stále mnoho lidí, kteří čekají na transplantaci ledviny. Živých dárců ale moc není, i když se jimi darovaný orgán snadněji uchytí. Vydrží také dvakrát déle než ledvina od zemřelého. Česká televize v sobotu informovala o případu ženy, která musela chodit na dialýzu a pak dostala od své přítelkyně ledvinu. Ministerstvo zdravotnictví chce dárce podporovat, a proto chystá změnu v zákoně a finanční kompenzace.

Ministerstvo financí chce finanční kompenzace pro dárce ledviny
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

V Česku by podle národního registru potřebovalo ledvinu až 600 pacientů. Ale jen zhruba každý desátý může dostat tento orgán od žijícího dárce, uvádí ČT24. Ledvina od živých dárců je přitom snadněji přijímána tělem pacienta a může vydržet až 20 let.

Dárce orgánů ale nemá žádné výhody. „Člověk, který se takhle obětuje pro druhého, nemá žádnou úlevu, nemocenská je hrozně nízká,“ popisuje manžel pacientky, jejíž kamarádka se jí rozhodla darovat ledvinu.

Situace by se ovšem mohla změnit. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby byla do nového transplantačního zákona zapracována kompenzace ušlého zisku do výše průměrného platu. Ten se v současnosti pohybuje kolem 24 tisíc korun. Zákon by podle ČT24 mohl vejít v platnost ještě letos.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…